Παπαδήμος: Θα συνεχιστεί η ύφεση και τα ποσοστά ανεργίας θα αυξηθούν

Αύξηση της ύφεσης, της ανεργίας και πρόσθετα σκληρά μέτρα έως και το 2013, με πιθανές περικοπές μισθών και συντάξεων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ενώ επιβεβαίωσε την ύπαρξη «αρνητικών σεναρίων» εξόδου της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση που αποτύχει η εφαρμογή του προγράμματος. «Η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί σταδιακά και τα επόμενα χρόνια

θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια, όμως όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και τα ποσοστά ανεργίας θα αυξηθούν», σημείωσε.

«Η πραγματική οικονομία θα παραμείνει αδύναμη το τρέχον έτος και στο μεγαλύτερο μέρος και του 2013, ωστόσο, όπως τόνισε, με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας και η χώρα αναμένεται να μπει σε τροχιά ανάκαμψης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαδήμος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για «πλιάτσικο και λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων» και για «βόμβα που θα σκάσει στα χέρια του ελληνικού λαού, με οδυνηρές και εκρηκτικές συνέπειες, μετά τις εκλογές», ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι τα αρνητικά σενάρια διεθνών Οργανισμών για την ελληνική οικονομία και την ανάγκη περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων, δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο που ακολουθεί η κυβέρνηση.

«Μόνο σε σενάρια ανεπιτυχούς εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος, υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι, με σκοπό να επισημανθεί η ανάγκη αποτελεσματικής πολιτικής που έχει υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα στηριχθούν κατάλληλα, από όποια κυβέρνηση κι αν είναι, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, από τη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων. Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης τέλη του 2013, τονίζοντας, όμως, την ανάγκη να εφαρμοστούν έγκαιρα και με αποτελεσματικότητα οι πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι, ενόψει εκλογών, κρύβει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό ότι θα επιβληθούν περισσότερα και πιο επώδυνα μέτρα.

«Εσείς μπορεί να είστε σε λίγους μήνες στη θαλπωρή του γραφείου σας και να λέτε ότι δεν έσκασε η βόμβα στα χέρια μου. Θα σκάσει, όμως, στα χέρια του ελληνικού λαού και οι συνέπειες θα είναι εκρηκτικές και οδυνηρές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αν συνεχιστεί το οικονομικό πρόγραμμα που έχει επιβάλει το ΔΝΤ, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή. Υιοθετήσατε ένα πρόγραμμα καταστροφής, που μας υπαγόρευσαν η κ. Μέργκελ, ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Οδηγούμαστε στα βράχια. Η βόμβα είναι ότι έχουμε μέτρα 16 δισ., τα 11 δισ. μετά τις εκλογές και τότε θα σκάσει,

Keywords
Τυχαία Θέματα