Παγίδευσαν τους πολίτες που ρύθμισαν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους – Φόβοι για κατάργηση του οικογενειακού αφορολόγητου

Νέο «χτύπημα» δέχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπιστεύτηκαν το Δημόσιο και έσπευσαν να τακτοποιήσουν αυθαίρετους χώρους, δραστικές περικοπές στις απαλλαγές επιχειρήσεων, που επιτείνουν το αντιαναπτυξιακό κλίμα στην αγορά, αλλά και αυστηρές ποινές για το λαθρεμπόριο καυσίμων, καθώς και αναβολή του φόρου υπεραξίας στις μετοχές για την 1η Ιανουαρίου 2013, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναμφισβήτητα, η πιο σημαντική διάταξη αφορά στο τεκμήριο διαβίωσης στα υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, τα οποία, όπως και οι ημιυπαίθριοι,

θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους που τα νομιμοποίησαν.

Ειδικά γι’ αυτές τις κατηγορίες (υπόγεια, πατάρια, σοφίτες), θα λογίζονται ως βοηθητικοί χώροι και θα επιβαρύνονται με τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό, που προσαυξάνεται αναλόγως της τιμής ζώνης (έως +70%) και αναλόγως με το αν πρόκειται για μονοκατοικία (+20%).

Κρυφές επιβαρύνσεις μπορεί να υποκρύπτει επίσης το γεγονός ότι από φέτος το Ε9 δεν θα είναι οικογενειακή υπόθεση, αλλά θα υποβάλλεται ξεχωριστά από τους υπόχρεους (συζύγους, συνιδιοκτήτες), όπως επίσης το ότι και η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα γίνεται ατομικά και όχι σε ενιαίο εκκαθαριστικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα γίνει προκειμένου να διευκολυνθούν δύσκολες περιπτώσεις, όπως π.χ. σύζυγοι σε διάσταση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι επίκεινται αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με την επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου με ατομικό αφορολόγητο πιθανότατα πιο χαμηλού από τις 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, οι όποιες παρεμβάσεις τέτοιου τύπου, δικαιολογημένα προκαλούν προβληματισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα