Ο χρόνος μετράει αντίστροφα: «Κλειδώνει» (;) η νέα δανειακή σύμβαση στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Παπαδήμος ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση -συνάντηση κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη νέα

δανειακή σύμβαση.

Κάτω από ασφυκτική πίεση χρόνου, η κυβέρνηση δίνει πλέον την ύστατη «μάχη», με την Τρόικα, προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ που αφορά περικοπές κυρίως στο σκέλος των δαπανών και οι οποίες θα αντισταθμίσουν τις δημοσιονομικές αστοχίες του 2011 και τις επιπτώσεις της ύφεσης το 2012.

Με δεδομένο ότι, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, υπάρχει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το πλαίσιο των παρεμβάσεων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να καταλήξει, μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, σε μία συνταγή δημοσιονομικών μέτρων, η οποία θα τεθεί στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Το πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων «κλείδωσε» στο 1,5% του ΑΕΠ, ήτοι 3,2 δισ. ευρώ. Τα μέτρα θα προέλθουν από την πλευρά των δαπανών και οι περικοπές θα εστιαστούν στις αμυντικές, στις δαπάνες υγείας και στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί σύμφωνα στα εξής θέματα:

ΟΤΑ: Περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση, με περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων, των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 άτομα και μειώσεις κατά 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Δημόσιος τομέας: Μετά την αποτυχία της εφεδρείας, η Τρόικα φέρεται να έχει απαιτήσει άμεσες απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως έπειτα από καταργήσεις φορέων. Από το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή του αριθμού των εκπαιδευτικών για φέτος. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την πλευρά του τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων για τους ένστολους.

Ειδικά μισθολόγια: Έχουν ετήσιο κόστος περίπου εννέα δισ. ευρώ και ο στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 450-500 εκατ. ευρώ.

Άμυνα: Εξετάζεται η αναθεώρηση των δικαιωμάτων προαίρεσης για τις παραλαβές αμυντικού υλικού, ώστε να υπάρξει μια επιπλέον εξοικονόμηση 400-450 εκατ. ευρώ.

Υγεία: Συμφωνήθηκε η περικοπή δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ζητούμενο είναι να τηρηθεί το πλαφόν στα 2,8 δισ. ευρώ για δαπάνες φαρμάκων.

Φορολογία: Μικρή φαίνεται να είναι η πιθανότητα να περιληφθούν φορολογικά μέτρα στο προ-μνημόνιο. Η κυβέρνηση πέτυχε να αποφύγει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% φέτος, την οποία ζητά η Τρόικα.

Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρηματίες, οι οποίες ξεπερνούν τα έξι δισ. ευρώ, με χρήματα που θα προκύψουν από την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα