Νέα αιματοχυσία συγκλονίζει τη Συρία και «ταρακουνά» την άβουλη Δύση

Τουλάχιστον 150 νεκροί σε μάχες με το συριακό στρατό – Άμαχοι, γυναίκες, παιδιά, αλλά και αντάρτες μεταξύ των θυμάτων

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων δεκάδες αντάρτες- σκοτώθηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο χωριό Τρεμσέχ της κεντρικής Συρίας. Η συριακή αντιπολίτευση καταδίκασε τη σφαγή, όπως τη χαρακτήρισε, και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια δεσμευτική απόφαση, για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία.

Μολονότι η αντιπολίτευση μίλησε αμέσως για «σφαγή»,

οι μαχητές από το εσωτερικό της χώρας δήλωσαν ότι η πλειοψηφία των νεκρών είναι όχι άμαχοι, αλλά αντάρτες, που σκοτώθηκαν σε μάχες που σημειώθηκαν κοντά και μέσα στο χωριό, που βρίσκεται στην επαρχία Χάμα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε και αυτό ότι «δεκάδες αντάρτες» βρίσκονται μεταξύ των νεκρών στο Τρεμσέχ, στο οποίο κατοικούν σουνίτες και περιβάλλεται από χωριά αλαουιτών.

Τα αιματηρά αυτά γεγονότα στο Τρεμσέχ σημειώνονται, σε μια στιγμή που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε αδιέξοδο πάνω στο συριακό θέμα. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα στις δυτικές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ρωσίας, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού, όσον αφορά σε ένα σχέδιο απόφασης, με το οποίο οι Δυτικοί απειλούν τη Δαμασκό με κυρώσεις.

Η Γαλλία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Κόφι Άναν, δήλωσε συγκλονισμένος και καταδίκασε «την παραβίαση της δέσμευσης της (συριακής) κυβέρνησης να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων στις κατοικημένες περιοχές».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, Ρόμπερτ Μουντ, δήλωσε ότι οι άνδρες του είναι έτοιμοι να μεταβούν στο Τρέμσιχ, αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, ακτιβιστής του ειδησεογραφικού δικτύου Sham News Network, το οποίο τάσσεται υπέρ της εξέγερσης κατά του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η πλειοψηφία αυτών που σκοτώθηκαν ήταν μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες των συριακών δυνάμεων.

Ένα μέλος του κέντρου Τύπου των ακτιβιστών της Χάμα γνωστοποίησε ότι μεταξύ των νεκρών του Τρεμσέχ βρίσκονται δύο αγόρια, ηλικίας 6 και 12 ετών, δύο 16χρονοι και μία γυναίκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα