Bloomberg: Οι λιγοστές επιλογές της Ελλάδας για τα ομόλογα λήξεως Αυγούστου

Ελάχιστες επιλογές φαίνεται πως έχει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να αποπληρώσει δύο ομόλογα, συνολικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Τα εν λόγω ομόλογα κατέχονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

(ΕΚΤ).

Η πρώτη επιλογή της Αθήνας είναι να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, καθώς η χώρα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμου χρέους, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να έχει προγραμματίσει την επόμενη δημοπρασία για την ερχόμενη Τρίτη, 17 Ιουλίου.

Μία δεύτερη λύση θα ήταν η μετάθεση της εξόφλησης των ομολόγων κατά ένα μήνα από την ΕΚΤ, γεγονός που θα έδινε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της γι’ αυτό το ζήτημα.

Η τελευταία εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τις πηγές του διεθνούς πρακτορείου, θα ήταν κάποια απροσδιόριστη μορφή ενδιάμεσης χρηματοδότησης (bridge financing), χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται εάν αυτή η μέθοδος αποπληρωμής προϋποθέτει την προκαταβολή μέρους μελλοντικών δόσεων προς την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα