«Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν ανυπολόγιστη», διαμηνύει ο Γιούνκερ

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις «υποθέσεις εργασίας» μου, τονίζει ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα είχε «τεράστια αρνητικά επακόλουθα».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει πως «η αποβολή της χώρας δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ, αντιθέτως, η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες».

Ο Γιούνκερ

διαμηνύει ότι η Αθήνα θα πρέπει, πριν απ’ όλα, να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της: «Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα».

Ωστόσο, επικρίνει τη φιλολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, λέγοντας: «Όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης».

«Δεν θα έπρεπε να αναφέρουν αυτήν τη υπόθεση (της εξόδου της Ελλάδας), απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική τους», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη συνολική κρίση της Ευρωζώνης γενικότερα, ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και οι ηγέτες των χωρών του ευρώ θα συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα να δείξουν την αφοσίωση τους στην σταθερότητα του κοινού νομίσματος.

Μάλιστα, τόσο στην Sueddeutsche Zeitung όσο και στη Le Figaro, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν για να «συγκρατήσουν» τα ομόλογα της Ισπανίας, που έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα που μας πέρασε, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Γαλλία θέλει ένα πακέτο διάσωσης για να αγοράσει κρατικά ομόλογα (βάσει της συμφωνίας των επικεφαλής των χωρών της ζώνης του ευρώ τον Ιούνιο) αλλά η Γερμανία αντιδρά, ο κ. Γιούνκερ λέει «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν οι συμφωνίες της τελευταίας συνόδου», προσθέτοντας ότι θα αποφασίσουν για το τι θα κάνουν ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα