Ηaircut 50% για την Ελλάδα με τραπεζική στήριξη εξετάζει η ΕΕ

Την επιβολή haircut έως 50% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα με ταυτόχρονη στήριξη προς τις τράπεζες και τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ εξετάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ωστόσο, μαζί με το haircut στα

ελληνικά ομόλογα θα υπάρξει δέσμευση που θα αποκλείει ανάλογη ενέργεια για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν λάβει έκτακτη ενίσχυση, όπως η Πορτογαλία, ώστε να πεισθούν οι αγορές πως η Ευρώπη έχει υπό τον έλεγχό της την κρίση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Στα σχέδια των Ευρωπαίων περιλαμβάνεται ένα σχέδιο πέντε σημείων το οποίο προβλέπει τη λύση για την Ελλάδα, την ενίσχυση του EFSF, νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, νέα ώθηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να βελτιωθεί η οικονομική διαχείριση.

Μία περισσότερο επιθετική πρόταση που εξετάζεται προβλέπει την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα μικρότερης ονομαστικής αξίας με την εγγύηση του EFSF που έχει αξιολόγηση AAA. Όπως σημειώνουν οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου η βέλτιστη επιλογή θα ήταν μία αναδιάρθρωση με απομειώσεις χωρίς εγγυήσεις.

Το σχέδιο στήριξης των τραπεζών που συζητείται προβλέπει τη δημιουργία ενός fund με κεφάλαια του EFSF το οποίο θα έχει τη δυνατότητα απόκτησης άμεσης συμμετοχής στα μετοχικά τους κεφάλαια παρέχοντας εγγυήσεις για τις υποχρεώσεις τους.

Αυτές οι ιδέες ωστόσο συναντούν το εμπόδιο της Γερμανίας η οποία έως τώρα υποστηρίζει πως οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών πρέπει να προχωρήσουν ανάλογα με την κατάσταση κάθε χώρας ξεχωριστά.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν συνολικά επτά τρόπους για την ενίσχυση του EFSF οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ο πρώτος επιτρέπει το δανεισμό από την ΕΚΤ ενώ ο δεύτερος τη χρήση του ως “ασφαλιστή” των ομολόγων. Η ΕΚΤ έχει απορρίψει τον πρώτο τρόπο με αποτέλεσμα ο δεύτερος να φαίνεται περισσότερο πιθανός ο οποίος για να εφαρμοστεί η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Επίσης ενισχύεται η υποστήριξη προς την επιτάχυνση κατά ένα έτος της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2013 ενώ εξετάζεται και η χαλάρωση του κανονισμού που προϋποθέτει την ομοφωνία μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης για την παροχή βοήθειας σε μία χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα