«Μεγάλη πρόοδος» και ελληνική αισιοδοξία για το PSI

«Μεγάλη πρόοδος» σημειώθηκε στη συνάντηση της κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο του τραπεζιτών, Τσαρλς Νταλάρα, για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως διευκρίνισαν οι πηγές, η πρόοδος αφορά τεχνικά, νομικά, αλλά και άλλα ζητήματα, ενώ οι συνομιλίες με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) θα συνεχιστούν και το Σάββατο.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, «γιατί έχουμε ταυτόχρονα

τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει, γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες, γιατί έχουν υποστεί πολλά».

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για τη νέα σύμβαση το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και τις τελευταίες ημέρες, ειδικότερα. Καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατόν. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες» σημείωσε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με εμφανή αποτελέσματα, αν και, όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι σημάδια μέτριας ανάπτυξης θα εμφανιστούν το 2013, ενώ εκτίμησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011.

Παράλληλα, δήλωσε ότι συμμερίζεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την αγωνία τους για τις προοπτικές της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ανάγκη για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, τέλος, γιατί αποφάσισε να αφήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα, για να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι ήθελε να συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα