Γιούνκερ: «Όχι μόνο οι ιδιώτες, αλλά και τα κράτη να δεχθούν απομείωση του ελληνικού χρέους»

Σαφές μήνυμα από τον επικεφαλής του Eurogroup

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμά ότι, εκτός από τους ιδιώτες πιστωτές, και τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν μια απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Standard, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες

για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μια κρατική βοήθεια».

Διότι, όπως σημειώνει, ο στόχος της μείωσης του ελληνικού ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώσιμο, αλλά και αναγκαίος όρος για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για την στήριξη της Ελλάδας, δεν θα έχει «πλήρως επιτευχθεί» μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Σε άλλη συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Figaro, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ, αναφερόμενος στο PSI, σημείωσε ότι προκύπτει θέμα συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση» επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα