Λ. Παπαδήμος: «Δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση»

Σαφή μηνύματα προς την Άκυρα, αλλά και τον ΟΗΕ έστειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος από το βήμα της κυπριακής Βουλής, διαμηνύοντας ότι οι ναλλακτικές μέθοδοι διαπραγμάτευσης, που κατά καιρούς προωθεί η Τουρκία για το κυπριακό ζήτημα, δεν μπορούν να γίνουν

αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Κυριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση:

«Συμμεριζόμαστε πλήρως τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία άλλωστε εδράζεται και στην απόφαση 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, εάν προηγουμένως δεν έχουν επιλυθεί οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Αυτές περιλαμβάνουν και το εδαφικό, που είναι αλληλένδετο με το περιουσιακό, όπως και το ζήτημα των Τούρκων εποίκων».

Τόνισε, επίσης, ότι στην επίλυση των καίριων αυτών πτυχών του Κυπριακού, και όχι μόνο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων μιας συνολικής συμφωνίας λύσης, η Άγκυρα μπορεί, αν έχει πράγματι την πολιτική βούληση, να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. Γενικότερα, είναι προφανές, είπε, ότι το κλειδί μιας συμφωνίας λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία οφείλει, κατά βάση, να αφήσει ελεύθερο τον κυπριακό λαό», διακήρυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ειδικότερα, ο Λουκάς Παπαδήμος διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι: Το κοινοτικό κεκτημένο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Κύπρο, όπως ορίζεται από το Πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει να δεχτεί, δηλαδή, ότι θεμελιώδης προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού είναι η αποδοχή και αναγνώριση της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Να αντιληφθεί ότι «ζητούμενο της διαπραγμάτευσης αυτής δεν είναι η κατάλυση, αλλά η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους, μέλους του ΟΗΕ και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρόπο που θα διασφαλίζει τη συνέχειά του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα, την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις του, καθώς και τη λειτουργικότητα και τις ουσιαστικές εξουσίες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Η Τουρκία, επιπλέον, έχει κάθε δυνατότητα αλλά και συμφέρον να επανεξετάσει τις θέσεις της στο θέμα της ασφάλειας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Πρέπει να γίνει από τους πάντες αντιληπτό, πρωτίστως δε από την Τουρκία, ότι στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά οι μεταξύ μας σχέσεις δεν καθορίζονται, δεν μπορούν να καθορίζονται, από τη στρατιωτική ισχύ ή και απειλή, αλλά από τον σεβασμό σε ευρωπαϊκές αρχές και αμοιβαίες υποχρεώσεις. Και ότι ζητήματα όπως εκείνο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ καλύτερα από οιαδήποτε στρατιωτική δύναμη», είπε.

«Η Τουρκία, δυστυχώς, προτιμά να απειλεί με μη επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας, με μη αναγνώριση της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με

Keywords
Τυχαία Θέματα