«Καμπανάκι» από την ΕΚΤ για κατάρρευση τραπεζών και νέα κρίση, τύπου Lehman Brothers

Ζοφερή εικόνα περιγράφει το εξαμηνιαίο «Financial Stability Report».

Ιδιαιτέρως «σκοτεινή» είναι η εικόνα που σκιαγραφεί για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης η ΕΚΤ, στην εξαμηνιαία της έκθεση «Financial Stability Report», καθώς δεν διστάζει να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης τραπεζών στα «χνάρια» της κρίσης του 2008 και της πτώσης της Lehman Brothers.

Σύμφωνα

με την κεντρική τράπεζα, η δημοσιονομική κρίση, εάν δεν αντιμετωπιστεί σθεναρά, μπορεί να γίνει συστημική κρίση, με αποτέλεσμα «οι πιθανότητες κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών να είναι πλέον περισσότερο από ορατές», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να καταρρεύσουν εντός του επόμενου έτους.

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι, οι οποίοι καθιστούν ιδιαίτερα ανήσυχη την ΕΚΤ:

1. Ο «ιός της δημοσιονομικής κρίσης» μεταδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες, την ίδια ώρα που οι αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

2. Η ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών κυρίως τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

3. Οι προοπτικές βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας χειροτερεύουν.

4. Τα ασφάλιστρα κινδύνου των τραπεζών αυξάνουν.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει πάρα πολύ σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση της συγκεκριμένης έκθεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο.

Η ΕΚΤ δεν δίστασε να επιρρίψει σημαντικές ευθύνες στους πολιτικούς, υποστηρίζοντας στην έκθεση ότι άργησαν να ανταποκριθούν στην κρίση και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, όσο είχαν ακόμη το περιθώριο περισσότερων ελιγμών. «Με την καθυστερημένη και διστακτική τους απάντηση στην κρίση κατέστησαν το πρόβλημα οξύτερο. Στην ανασφάλεια των αγορών συνέβαλε και η μετ’ εμποδίων διαδικασία επικύρωσης αποφάσεων προηγούμενων συνόδων κορυφής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Μάλιστα, ο κ. Κονστάντσιο τόνισε την ανάγκη να επικυρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτατα το δημοσιονομικό σύμφωνο και να τεθεί φρένο στη διόγκωση των χρεών αρκετών κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Ανάλογου τύπου απόψεις είχε καταθέσει και τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόσο σε συνέντευξή του στους «Financial Times» όσο και σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πάντως, οι αγορές κατηγορούν και την ΕΚΤ για την «επιμονή» της κρίσης, τονίζοντας ότι η τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο και να δραστηριοποιηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τις Fed και Τράπεζα της Αγγλίας, παρεμβαίνοντας άμεσα στις αγορές ομολόγων και, ουσιαστικά, τυπώνοντας χρήμα.

Η ΕΚΤ -διά στόματος και του κ. Ντράγκι- έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το «καταστατικό» και το βασικό της προορισμό, που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα