Γερμανικές «καμπάνες» για τις «μίζες» των υποβρυχίων «φωτογραφίζουν» Τσοχατζόπουλο

Συγκλονιστικά στοιχεία για το σκάνδαλο της προμήθειας των υποβρυχίων έρχονται στο φως από τη δίκη δύο πρώην μάνατζερ της εταιρείας Ferrostaal στο Μόναχο, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για «μίζες» συνολικού ύψους 62 εκατ. ευρώ, που διοχέτευσαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρεται στις ευθύνες του υπουργού Άμυνας που υπέγραψε τη σύμβαση (δηλαδή του Άκη Τσοχατζόπουλου) και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι

«υποβρύχια αγοράζονται από πολιτικούς και όχι από ιδιώτες».

Όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, «η εταιρεία δούλευε με διαφορετικούς ενδιάμεσους και συμβούλους, προκείμενου να έχει πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ενώ τουλάχιστον το 1/3 του ποσού πήγε σε αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας».

Οι δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Επίσης, τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 36.000 ευρώ για τον ένα και 18.000 για τον άλλο. Η ίδια η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140.000.000 ευρώ.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη, σημειώνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε συμβιβασμό, που προέβλεπε ήπιες ποινές για τους δύο καταδικασθέντες και την εταιρεία, την στιγμή που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη δίκες εις βάρος σχεδόν άλλων 50 υπόπτων σε σχέση με την υπόθεση Ferrostaal.

Οι δύο καταδικασθέντες, οι 73χρονοι σήμερα Γιόχαν-Φρίντριχ Α. και Χανς-Ντίτερ Μ., ανέφεραν πως είχαν επιλέξει συνειδητά να μην γνωρίζουν σε τίνος το «πορτοφόλι» έφταναν κάθε φορά τα χρήματα, για δική τους προστασία.

Τα χρήματα, ανέφεραν τα δύο στελέχη, μεταβιβάζονταν μέσω ενός κύκλου μεσαζόντων σε αξιωματούχους των δύο χωρών (Ελλάδας και Πορτογαλίας) που ήταν υπεύθυνοι για τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Ανάμεσα στους «ωφεληθέντες», σύμφωνα με τις αναφορές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ήταν και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Οι δωροδοκούντες φυλακίστηκαν στη χώρα τους. Οι δωρολήπτες στην Ελλάδα την έβγαλαν καθαρή» σχολίασε ο ΛΑΟΣ, με αφορμή την καταδίκη των δύο πρώην στελεχών της Ferrostaal στη Γερμανία.

«Επιβεβαιώθηκε η θέση του ΛΑΟΣ ότι η όλη διαδικασία των υποβρυχίων ήταν στημένη από εκείνους που έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα