Η «Μεγάλη Εβδομάδα» για το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Μεγάλο βήμα για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η επιτυχία του PSI, καθώς η επιτυχής απομείωση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας. Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για εθελοντική συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους

λήγει την προσεχή Παρασκευή, 9 Μαρτίου, και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι «θρίλερ» μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτών επενδυτών θα δηλώσει συμμετοχή μία ημέρα νωρίτερα ή ακόμη και την Παρασκευή, που λήγει η προθεσμία.

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το εάν θα δεχθούν να συμμετάσχουν επενδυτές που έχουν τα 2/3 (118 δισ. ευρώ) των 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Εάν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία των 2/3, που θα ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης των CACs (ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής της μειοψηφίας στο «κούρεμα»), τότε η επιτυχία του PSI είναι σίγουρη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η συμμετοχή στο ΡSI μπορεί να ξεπεράσει το 80%, έναντι στόχου 66%, που έχει θέσει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα υπογραμμίσει τον εθελοντικό χαρακτήρα της συναλλαγής.

Τα στελέχη των τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία της συναλλαγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, τα μέλη της επιτροπής των ομολογιούχων που διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση το PSI κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 165 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 80% των ομολόγων που θα «κουρευτούν» (206 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι μόνο η ελληνική συμμετοχή στο PSI προσεγγίζει τα 70 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών. Οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 23 δισ. ευρώ κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για την εξασφάλιση του στόχου για τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 107 δισ. ευρώ μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ορισμένα αποθέματα. Συγκεκριμένα, αν παρουσιαστούν επιπλοκές στην επίτευξη των στόχων του PSI, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο «κούρεμα» δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες σε ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που υπολογίζονται συνολικά σε 20 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, να συμμετάσχουν στο PSI καλεί τα μέλη του το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο), σημειώνοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα και θα βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάκαμψη.

Αυτό αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΙΙF μετά τη συνεδρίασή του, το Σάββατο, στη Ζυρίχη, όπου συζητήθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας.

Το IIF δηλώνει την ισχυρή του στήριξη στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς και στ

Keywords
Τυχαία Θέματα