«Φρένο» στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και το 2012

Τι εκτιμά και τι «φοβάται» ο ΠΟΕ.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο 3,7%, «βλέπει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), προειδοποιώντας ότι «σοβαροί κίνδυνοι» θα μπορούσαν να «φρενάρουν» έτι περαιτέρω τις διεθνείς συναλλαγές.

«Ο ΠΟΕ μέχρι σήμερα εμπόδισε τον οικονομικό εθνικισμό, αλλά η αναιμική ανάκαμψη δημιουργεί ανησυχίες ότι η σταδιακή αύξηση περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να υπονομεύσουν τα οφέλη του ελεύθερου

εμπορίου» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Πασκάλ Λαμί.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι φετινές προοπτικές για την ανάπτυξη του εμπορίου εξαρτώνται εν πολλοίς από τις φαινομενικά αποκλίνουσες πορείες της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, των δύο μεγαλύτερων εμπορικών δυνάμεων του κόσμου. «Το ποια από τις δύο αυτές εξελίξεις θα επιδράσει περισσότερο στην παγκόσμια ζήτηση φέτος, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του εμπορίου το 2012» επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου.

Η εκτίμηση του ΠΟΕ για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου το 2012, που βασίζεται σε εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 2,1%, προβλέπει «βουτιά» του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών των ανεπτυγμένων χωρών στο 2%, από 4,7% το 2011.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου έπεσε στο 5% το 2011 από 13,8% το 2010, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να ανακάμψει στο 5,6% το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα