Εξαρθρώθηκε κύκλωμα για μεγάλη υπόθεση απάτης, κατάχρησης και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σε βάρος του Ι.Κ.Α.

Το οργανωμένο κύκλωμα δρούσε από το έτος 2003 και η ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ, εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά πολύ τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.

Στην κατοχή των έξι συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 966.000 ευρώ και τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από δίμηνη και πλέον

μεθοδική αστυνομική έρευνα, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε μεγάλη υπόθεση απάτης, απιστίας, κατάχρησης και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε από χθες (08.03.2012) το πρωί, σε περιοχές της Αττικής και της Λακωνίας, συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή, συνολικά έξι άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται μία ακόμα γυναίκα, πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, καθώς και απροσδιόριστος, μέχρι τώρα αριθμός συμμετόχων, ασφαλισμένων του Ιδρύματος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά Τμήματα του ιδίου Υποκαταστήματος του ΙΚΑ, που εδρεύει σε περιοχή της Αττικής, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, εγκρίνοντας παράνομα και χορηγώντας διάφορα χρηματικά ποσά, σε άτομα (ασφαλισμένους ή μη του Ιδρύματος).

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους, κατά περίπτωση, πιστοποιούσαν αναληθώς την ασφαλιστική ικανότητα των «δικαιούχων» και εξέδιδαν παράνομα αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους «δικαιούχους», ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α, αποδίδοντάς τους μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, είτε διένειμαν μεταξύ τους τα ποσά.

Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα από το έτος 2003, ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως «δικαιούχοι» οι ίδιες, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω και αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.

Εκτιμάται ότι η συνολική οικονομική ζημιά για το ΙΚΑ, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα έξι (6) εκατομμύρια ευρώ, που έχουν πιστοποιηθεί, από τη μέχρι τώρα έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Πιστωτικά Ιδρύματα, Οικονομικές Υπηρεσίες και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων, των τραπεζικών καταθέσεων και των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχ

Keywords
Τυχαία Θέματα