Ευ. Βενιζέλος: «Όποιος νικήσει στο ντιμπέιτ Τσίπρα – Σαμαρά, να έρθει να κάνει ντιμπέιτ μαζί μου»

Έξι προτάσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης

Τα έξι σημεία, στα οποία εστιάζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο

πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η χώρα μπορεί να πετύχει την αναθεώρηση, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η παραμονή στο ευρώ και η εκταμίευση των δόσεων, επιδιώκοντας συμφωνία μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς ως προς τα εξής σημεία:

- να μην γίνουν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα

- να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

- να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας

- να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές

- να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα

- να στηριχθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια προγράμματα για τους νέους, την κοινωφελή εργασία κτλ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι, εν όψει της κάλπης της 17ης Ιουνίου, πρέπει όλοι να σκεφθούν ποιο είναι το βασικό δίλημμα και διακύβευμα των εκλογών, εάν δηλαδή η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, οδηγώντας τον εαυτό της εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης, ή αν θα διεκδικήσει οργανωμένα και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον κ. Πικραμμένο, ζήτησε από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό να επαναφέρει στις συζητήσεις της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Τρίτη, το ζήτημα της αναπτυξιακής βοήθειας στην Ελλάδα.

«Το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας, το λεγόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, είναι ειλημμένη απόφαση. Καλό είναι να επιβεβαιωθεί και αύριο στις Βρυξέλλες» τόνισε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν αρκούν τα λόγια και οι πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και σε πράξεις, να απελευθερωθούν δηλαδή τα υφιστάμενα κονδύλια και να αλλάξει η νοοτροπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, όπως είπε, «προσκρούουμε συνεχώς σε γραφειοκρατικά εμπόδια». Προανήγγειλε ακόμη ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα υποβάλει «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για πρακτικά μέτρα αναπτυξιακής βοήθειας».

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, έχουν δοθεί στην Ελλάδα 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών, τη στήριξη των καταθέσεων των Ελλήνων και των Ελληνίδων , όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη τις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η απόφαση, ώστε να μεταφερθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των τραπεζών και διερωτήθηκε αν συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για την εκταμίευση αυτού του ποσού.

«Όσοι έχουν επιφυλάξεις για τη δανειακή σύμβαση, θέλουν να πάρουμε τα λεφτά ή νομίζουν ότι θα παίρνουμε τα λεφτά και θα βρισκόμαστε εκτός του πλαισίου της σύμβασης;» διερωτήθηκε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα περί πρότασης της Γερμανίδας καγκ

Keywords
Τυχαία Θέματα