Εργασιακά και νέο φορολογικό νομοσχέδιο τα κρίσιμα θέματα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα από την Δευτέρα

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα εργασιακά και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα αποτελέσουν τα πιο κρίσιμα θέματα και στα οποία θα επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της οποίας φτάνουν στην Αθήνα.

Όσον αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ

που ισχύουν στα νησιά, την αύξηση των αντικειμενικών άξιων των ακίνητων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, αλλαγές σχεδιάζονται και για τους αγρότες, που θα αντιμετωπίζονται πλέον ως επιτηδευματίες, ενώ καταργείται το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κάτοικους.
Στα εργασιακά, στο επίκεντρο των νέων διαπραγματεύσεων θα βρεθούν μεταξύ άλλων η ακύρωση των αυξήσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η μείωση των κατώτατων αποδοχών, καθώς και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι σε παλαιότερο κείμενο εργασίας της τρόικας, η τριετής ΕΓΣΣΕ στην οποία είχαν καταλήξει ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΕ χαρακτηριζόταν «εξωπραγματική».

Επίσης η τρόικα αναμένεται να θέσει και πάλι το θέμα επέκτασης και ενίσχυσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως η εκ περιτροπής εργασία, το μειωμένο ωράριο και τα τετραήμερα, καθώς και της προώθησης των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας, καθώς θεωρούν μείζονος σημασίας ζήτημα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας. Ακόμη θα ζητήσουν και τη μείωση του κόστους που αφορά στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης θα θέσουν θέμα άρσης των εμποδίων και των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα για την ένταξη επιχειρήσεων σε προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και απασχόλησης εργαζομένων με μειωμένο μισθό (νέοι έως 25 ετών που αμείβονται με το 80% του κατώτατου μισθού). Πάντως, το υπουργείο Εργασίας, εμφανίζεται αντίθετο στις παραπάνω αλλαγές, θεωρώντας ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση παλιών εργαζομένων με νέους με χαμηλότερες αμοιβές, πράγμα που δεν θα επιφέρει αύξηση της απασχόλησης.

Παράλληλα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δημοσιοποίησε τη συμφωνία  που έγινε με την Αθήνα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.

Ανάμεσα σε αυτά, προβλέπεται η εισαγωγή μόνιμου τέλους στην ακίνητη περιουσία που θα εισπράττεται μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο έσοδα 1,667 δισ. ευρώ φέτος και 1,75 δισ. ευρώ «ετησίως από το 2012 και έπειτα», μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου.

Keywords
Τυχαία Θέματα