«Παζάρι» δίχως τέλος για το νέο «καπέλο» στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Συνεχίζεται το «παζάρι» μεταξύ της ΔΕΗ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα νέα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Έτσι, μετά την πρόταση για αυξήσεις τιμολογίων κατά περίπου 19% που είχε υποβάλει η ΔΕΗ

και η οποία απερρίφθη μετά πολλών επαίνων, η επιχείρηση επανέρχεται με νέα, «βελτιωμένη» πρόταση, που προβλέπει αυξήσεις 15%.

Με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, εμμένει στην αρχική θέση της Επιχείρησης ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής του ρεύματος προσεγγίζει το 19% και υποστηρίζει ότι, στην περίπτωση που οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες του 15%, η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε ζημίες το 2012.

Μάλιστα ο κ. Ζερβός, για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα αύξησης των τιμολογίων κατά 15% μεσοσταθμικά, επικαλείται τον κίνδυνο αδυναμίας της ΔΕΗ να προωθήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, τις αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης και κατ’ επέκταση τις επιπτώσεις στο ίδιο το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ, που έχει ήδη απορρίψει τις αιτιάσεις της ΔΕΗ για αύξηση του κόστους παραγωγής της κατά 19%, αναμένεται να αποστείλει τη γνωμοδότησή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση της ΡΑΕ δεν αναφέρεται σε τιμολόγια, αλλά στο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012.

Εν συνεχεία, και εφόσον ο υπουργός εγκρίνει τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, θα δώσει εντολή στη ΔΕΗ να διαμορφώσει με βάση αυτή τα νέα της τιμολόγια. Η ΔΕΗ θα τα υποβάλει στη ΡΑΕ και εκείνη με τη σειρά της θα αποφανθεί για το αν τα τιμολόγια ακολουθούν το μέσο έσοδο, που η ίδια ενέκρινε. Κατόπιν τούτου, η ΔΕΗ υποβάλλει τα τελικά της τιμολόγια στο υπουργείο, το οποίο και έχει το δικαίωμα για τις δικές του αλλαγές, πριν τα εγκρίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα