«Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει για το έλλειμμα…» λέει η Κομισιόν

Από το καλοκαίρι του 2009 είχε προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αρμόδοες ελληνικές αρχές ότι το έλλειμμα θα υπερέβαινε το 10% του ΑΕΠ. Αυτό προκύπτει από το υπόμνημα που απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρώην επίτροπος της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος, όσον αφορά στα μέτρα που είχε εξαγγείλει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνει ότι «σε πολλές περιπτώσεις είχαν περιορισμένο

πεδίο εφαρμογής και μικρό βαθμό εκτέλεσης».

Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 2010, ο κ. Αλμούνια υπογραμμίζει ότι «ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντελήφθη γρήγορα τουλάχιστον το μεγάλο ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως το τέλος του έτους».

Πάντως, προσθέτει ότι στην εκτίμηση της Κομισιόν για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας του Ιανουαρίου 2010 σημειωνόταν ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2010 «φαίνεται εφικτός, υπό τον προϋπόθεση ότι θα υπάρξει έγκαιρη και επιτυχής υλοποίηση όλων των εξαγγελθέντων μέτρων» και τονιζόταν ότι «υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι δημοσιονομικών αποκλίσεων, οφειλόμενοι κυρίως στις ευνοϊκές μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες βασιζόταν το πρόγραμμα».

«Πέραν αυτού, η Επιτροπή σημείωνε ότι οι επίσημες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ήταν αισιόδοξες» υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια.

Αναφορά γίνεται και στα στατιστικά στοιχεία που έστελνε στην Ευρώπη η χώρα μας: «Η πλήρης εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης εξαρτάται όχι μόνο από την ποιότητα (ορθότητα) των δεδομένων, αλλά και από τη συχνότητά τους. Μολονότι δεσμεύεται από το νόμο, η Ελλάδα διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το καλοκαίρι του 2009».

Την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων εκείνης της περιόδου αμφισβητεί και ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, στο δικό του υπόμνημα. «Την αποκλειστική ευθύνη» επισημαίνει, «για τη διαδικασία παραγωγής στατιστικών στοιχείων θα πρέπει να την έχει, και όντως την έχει, ο επικεφαλής του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου».

Προσθέτει ακόμη, με νόημα, ότι «η ΕΣΥΕ δεν ήταν ανεξάρτητη», ενώ στέκεται στη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε από το 2010 και μετά στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα