Περνάει και δεν ακουμπάει το χρήμα από την Ελλάδα…

Πακτωλός δισεκατομμυρίων ρέει ξαφνικά στη χώρα μας, αλλά όλα καταλήγουν στις τσέπες εκείνων που μας δάνειζαν επί δεκαετίες. Περίπου 8,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο της πρώτης δόσης του νέου δανείου της Ελλάδας, θα εκταμιευθεί από την ΕΕ μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία και τα 23 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για το πρώτο μέρος της  ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Με

την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα έλαβε και το «πράσινο φως» από την Τρόικα για να προεισπράξει ό,τι δικαιούται μέχρι και τον Ιούνιο από το συνολικό πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, λαμβάνει  την πρώτη δόση, που αφορά την περίοδο μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Σε αυτήν η ΕΕ συμμετέχει με 14,4 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ με 1,6 δισ. ευρώ. Από τα ποσά αυτά, το υπουργείο Οικονομικών έλαβε πρόσφατα 5,9 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 1,6 δισ. ευρώ που δικαιούται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με τα χρήματα αυτά εξοφλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο τριετή ομόλογα αξίας 4,9 δισ. ευρώ που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες, ενώ τα 2,9 δισ. ευρώ εξυπηρετούν πληρωμές του προϋπολογισμού.

Το υπόλοιπο μέρος της πρώτης δόσης, των 8,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποδεσμευτεί από την ΕΕ μέσα στο προσεχές δίμηνο. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκταμιευτούν και τα 23 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το συνολικό πακέτο, αν χρειαστεί, μπορεί να πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ.  Δηλαδή, εκτός από τα 23 δισ. ευρώ που θα δοθούν άμεσα, μπορεί να δοθούν άλλες δύο δόσεις, μία στα τέλη του 2012 και η άλλη το 2013.

Στο πλαίσιο του PSI η Ελλάδα έλαβε πρόσφατα 30 δισ. ευρώ, τα οποία διατίθενται στον επίσημο τομέα  για την ανταλλαγή των ομολόγων. Τα 30 δισ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα του EFSF. Το ένα, ύψους 15 δισ. ευρώ, λήγει σε ένα έτος και το άλλο, επίσης 15 δισ. ευρώ, λήγει σε δύο χρόνια.

Εξάλλου, η Ελλάδα έλαβε την ίδια περίοδο και ποσό της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ, που αφορά στην κάλυψη, από το EFSF, των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι και το Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα