Δέσμευση Γ. Στουρνάρα για επαναφορά του προγράμματος

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έδωσε στους ομολόγους του διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του

Eurogroup, όπως εξήγησε ο κ. Γιούνκερ, εξετάστηκαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επανέλθουν στο ελληνικό ζήτημα, όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο Ζ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σχετικά με το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνγκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup o κ. Στουρνάρας είχε συναντήσεις με Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι πριν από την συνεδρίαση του Eurοgroup, ο κ. Στουρνάρας είχε δεχθεί συγχαρητήριο μήνυμα από τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

Σύμφωνα με παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ακόμη ότι η παρούσα κατάσταση στην ΕΕ γενικά και ιδιαιτέρως στην Ευρωζώνη απαιτούν κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας, ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτές τις εξελίξεις και ήδη έκανε ένα σημαντικό βήμα με τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας.

Καταλήγοντας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια. Ανυπομονώ να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία».

Παραμένει ο Γιούνκερ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανανέωσαν για δυόμισι επιπλέον χρόνια τη θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου του Eurogroup. Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Η επιλογή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να εγκριθεί επίσημα την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διορισμός του προέδρου του

Keywords
Τυχαία Θέματα