Αλλαγή σελίδας στην Ιταλία μετά τη παραίτηση Μπερλουσκόνι

Αλλαγή σελίδας στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση των νέων οικονομικών μέτρων και από την Ιταλική Βουλή.

Σήμερα Κυριακή συναντήσεις με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας και στη συνεχεία με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έχει ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Από νωρίς

το πρωί ο προαλειφόμενος για πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχει αρχίσει γύρο τηλεφωνικών επαφών με πιθανούς υπουργούς της κυβέρνησης του.

Το απόγευμα του Σαββάτου είχε πραγματοποιηθεί και μια κατ΄ιδίαν συνάντηση Μπερλουσκόνι – Μόντι, όπως και μια συνάντηση του – εκτός απροόπτου – εντολοδόχου πρωθυπουργού Μόντι με τον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Καβαλιέρε φέρεται να ζήτησε από τον Μόντι ανταλλάγματα για να τον στηρίξει, όπως να γνωρίζει εκ των προτέρων το κυβερνητικό πρόγραμμα του νέου πρωθυπουργού και σε αυτό να μην συμπεριληφθούν νέοι φόροι περιουσίας ούτε αλλαγή του εκλογικού νόμου!

Το βράδυ του Σαββάτου, πλήθος κόσμου έξω από το πρωθυπουργικό περίμενε την παραίτηση του Καβαλιέρε, μετά την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Βρυξέλλες στη Γερουσία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «μαφιόζοι», «παραιτήσου!», «κλόουν» -με συνοδεία, μάλιστα, ακόμη και ορχήστρας. Δεν έλειπαν πάντως και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, αλλά ήταν συγκριτικά ελάχιστοι.

Ο πρόεδρος του Udc Πιερ Φερντινάντο Κασίσι δήλωσε πικραμένος από τις σκηνές που διαδραματίστηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι, γράφοντας χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο twitter: «Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από τις προσβολές των νικητών επί των ηττημένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα