Ζωδιάτης: Η Τουρκία δεν κερδίζει με τις φωνασκίες της κατά της Προεδρίας (συνέντευξή)

09:22 8/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία δεν κέρδισε τίποτα συγκεκριμένο με τις φωνασκίες της κατά της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, τονίζει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Πρέσβης Γιώργος Ζωδιάτης, εκφράζοντας την άποψη ότι οι τουρκικές προκλήσεις και δηλώσεις δεν έχουν

επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο το έργο της Προεδρίας.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες, ο Πρέσβης κ. Ζωδιάτης αναφέρει επίσης ότι μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι ότι η Κύπρος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο στη Λευκωσία όσο και στις Βρυξέλλες και εκφράζει τη θέση ότι η Κύπρος θα μπορέσει να κτίσει πάνω σε αυτή τη θετική εντύπωση, όταν αρχίσει η πραγματική δουλειά από τον Σεπτέμβρη για να αποδείξει ότι έχει τις ικανότητες να φέρει εις πέρας το σημαντικό έργο που την αναμένει.
Περαιτέρω, ο κ. Ζωδιάτης αναφέρει ότι συμμερίζεται την εντύπωση πως η Τουρκία ήταν περισσότερο λεκτικά έντονη κατά της Κύπρου λίγους μήνες πριν από την έναρξη και στις αρχές της Κυπριακής Προεδρίας, αλλά σημειώνει πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα έχει αλλάξει πολιτική ή ότι παρασκηνιακά δεν συνεχίζει να υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Ζωδιάτης σημειώνει πως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2014 – 2020 (ΠΔΠ) είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, και από μόνη της η επίτευξη συμφωνίας θα αποτελέσει μια μέγιστη επιτυχία για την Κύπρο.
Παράλληλα, αποκαλεί το ΠΔΠ «εξαίρετη εξαίρεση» και εξηγεί στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ακριβώς γιατί το θεωρεί έτσι.
Οσον αφορά την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων Ι (ΚΟΡΕΠΕΡ Ι) της οποίας προεδρεύει, αναφέρει ότι προτεραιότητα είναι να προχωρήσει, με την πρόθεση να κλείσει, ένα θέμα που ταλανίζει την Ευρώπη για δεκαετίες και αφορά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Αναφερόμενος στο κεφάλαιο της ενέργειας επισημαίνει ότι κατά την εξέταση θεμάτων ενέργειας από την ΚΟΡΕΠΕΡ Ι υπάρχουν κατά καιρούς προσπάθειες ανάδειξης του ενεργειακού ρόλου της Τουρκίας και συσχετισμού του με το άνοιγμα διαπραγμάτευσης του κεφαλαίου ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Ωστόσο, τονίζει ότι οι θέσεις και ανησυχίες της Κύπρου σε θέματα ενέργειας σε σχέση με την Τουρκία τόσο σε επίπεδο ΚΟΡΕΠΕΡ, Συμβουλίου αλλά και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γίνονται κατανοητές.
Επίσης, σημειώνει ότι η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας θα κριθεί στο τέλος της και από τρίτους, αναφέροντας ότι η Κύπρος εργάζεται για μια αξιοπρεπή και σοβαρή προεδρία, προωθώντας καθαρά ευρωπαϊκά θέματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Ερ. Κύριε Πρέσβη, αντιπροσωπεύετε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Επιτροπή Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, η οποία αλλιώς ονομάζεται και ΚΟΡΕΠΕΡ Ι (Comite des Representants Permanents). Στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ είστε ο προεδρεύων της Επιτροπής. Μιλήστε μας για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της ΚΟΡΕΠΕΡ Ι.
Απ. Οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι όροι εντολής της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων Ι, ή αλλιώς όπως είναι γνωστή ΚΟΡΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα