Πρόεδρος: Σε λύση δύο κρατών οδηγεί το σύνθημα για αλλαγή πορείας στο Κυπριακό

21:06 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το σύνθημα για αλλαγή πορείας στο Κυπριακό και αποστασιοποίηση από τα συμφωνηθέντα και από τη βάση λύσης του Κυπριακού όπως έχει καθοριστεί τα τελευταία 35 χρόνια και έχει υιοθετηθεί από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την ΕΕ, θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία και τον κ. Έρογλου να θέσουν επίσημα τη λύση δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ομιλία

του στον εσπερινό της Παναγιάς των Περβολιών Δικώμου στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Συνοικισμό Ανθούπολης, ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι η δέσμευση σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επαναβεβαιώθηκε από όλους τους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας και πιο πρόσφατα στη συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ της 8ης Ιουλίου 2006 όπως και στα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου του 2008.

Εξέφρασε επίσης την έντονη διαφωνία του με «καινοφανείς και επικίνδυνες απόψεις περί χαλαρής ομοσπονδίας και διευρυμένων συνομιλιών και εγγυήσεις Τουρκίας και Ελλάδας ξεχωριστά για τα δύο κρατίδια».

Οπως είπε, η «χαλαρή ομοσπονδία», στα όρια της συνομοσπονδίας, θα δημιουργήσει ένα μη λειτουργικό κράτος με έντονα διαχωριστικά στοιχεία, δημιουργώντας προϋποθέσεις νέας κρίσης και παγίωσης των διαχωριστικών γραμμών.

«Είναι για αυτό το λόγο που εργαστήκαμε σκληρά στις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ, αυξάνοντας ουσιαστικά τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης σε σύγκριση με το απορριφθέν από το λαό, σχέδιο Ανάν. Οι λεγόμενες ‘διευρυμένες συνομιλίες’, πολύ σύντομα θα οδηγήσουν σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι «εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις επιδιώξεις μας χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες που μπορεί, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, να οδηγήσουν τον τόπο σε νέες περιπέτειες».

Δήλωσε πεπεισμένος για τα οφέλη που θα καρπωθεί ο κυπριακός λαός από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού μέσα στα σωστά πλαίσια. Πρόσθεσε ότι σε μια επανενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζουν ειρηνικά και θα δημιουργούν θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Στόχος, ανέφερε επίσης, παραμένει η ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελέσει το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα οικοδομούν το κοινό τους μέλλον.

«Το 1974 συντελέστηκε η μεγαλύτερη καταστροφή για το λαό μας, ανά τους αιώνες. Για πρώτη φορά είχαμε τέτοιο εθνικό ξεκαθάρισμα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αυτή η τεράστια καταστροφή αποδεικνύει και το μέγεθος της προδοσίας σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε το Δίκωμο και την Κερύνεια, τη Μόρφου και την Αμμόχωστο, τα κατεχόμενα μας εδάφη υπό τον έλεγχο της Τουρκίας μέσα από μια μεσοβέζικη λύση», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της καΙ σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να πείσει ή

Keywords
Τυχαία Θέματα