Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Κυριάκο Μάτση

12:52 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παράδειγμα από τον ηρωισμό και τη θυσία του Κυριάκου Μάτση παίρνει σήμερα ο λαός της Κύπρου για την ευόδωση του αντι-κατοχικού αγώνα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων κα Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης, τιμώντας με ομιλία του και κατάθεση στεφάνου τον ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

“Η θυσία του αποτελεί για μας φάρο αισιοδοξίας και πυξίδα

στην προσπάθεια για λύτρωση του λαού μας από την κατοχή και τον ντε φάκτο διαχωρισμό του νησιού μας”, είπε ο κ. Αλετράρης, σε ομιλία του στην εκδήλωση για τον Κυριάκο Μάτση, εκδήλωση που έγινε σήμερα το πρωί στο προαύλιο του Τμήματος Γεωργίας, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή της οικογένειας του Ήρωα, όλων των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου και συναφών Οργανισμών, καθώς και μαθητών και μαθητριών Δημοτικών Σχολείων Αγίου Δομετίου, Αγίου Ανδρέου, Παλαιχωρίου, της κοινότητας Παλαιχωρίου, των Δήμων Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου, αγροτικών οργανώσεων, της ΠΑΣΥΔΥ, της Αδούλωτης Κερύνειας, Συνδέσμων Γεωπόνων και Δασολόγων και πολλών λειτουργών του Υπουργείου.

“Για να μπορέσουμε να επανενώσουμε τη χώρα και το λαό μας, να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες με την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα”, όπως ανέφερε ο κ. Αλετράρης, πρέπει να έχουμε ως πρότυπο και καθοδηγητή ντον Κυριάκο Μάτση, στον οποίο ανήκει “τιμή και δόξα “, όπως και σε όλους “τους ηρωικούς νεκρούς του λαού μας”.

Ομιλία στην εκδήλωση, η οποία διανθίστηκε με τραγούδια, ποιήματα και δραματοποιημένους διαλόγους από τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν, απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Κλαδικής Επιτροπής Τμήματος Γεωργίας, Κλεάνθης Συκάς, ο οποίος εξήρε “το μεγαλείο και τη διαχρονική αξία του Ήρωα”.

“Παρά το θάνατό του”, είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Συκάς, “μπορεί ακόμη και σήμερα να μας καθοδηγεί και να εξάγουμε διδάγματα από τα γραφόμενα και τις πράξεις του” και μπορεί ο Κυριάκος Μάτσης “να διδάσκει τις νέες γενιές Κύπρου πώς πολεμούν και πώς πεθαίνουν για τα ιδεώδη που πιστεύουν”.

Καταθέτοντας στεφάνι στην προτομή του Κυριάκου Μάτση, ο αδελφός του ήρωα και πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε ο Κυριάκος Μάτσης με τον τότε Άγγλο Κυβερνήτη Τζον Χάρτινγκ, για “λύση του Κυπριακού βασισμένη πάνω στις αρχές, που συζητούσε ο Μακάριος με τον Χάρτινγκ”.

“Στα τρία σημεία, στα οποία είχε διαφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος με τον Χάρτινγκ”, όπως είπε ο κ. Μάτσης, ο αδελφός του “τα βελτίωσε σε βαθμό πολύ ικανοποιητικό”.

“Ιδίως”, πρόσθεσε, “τον χρόνο εξάσκησης (του δικαιώματος) της αυτοδιάθεσης” και “έγραψε στον Διγενή, με τον οποίο αλληλογραφούσε, τις απόψεις του, ο Διγενής ήθελε να μην πάρει, ίσως, την ευθύνη του τερματισμού του αγώνα, με τον Μακάριο να ευρίσκεται στις Σεϋχέλλες και είπε πως μόνον εάν αφεθεί ο Μακάριος από τις Σεϋχέλλες, θα υπέγραφε εκείνος τη λύση του Κυπριακού”.

“Η ουσία της προσέγγισης του Κυριάκου”, δήλωσε, “ήταν ο φόβος του μήπως, εν τω μεταξύ, αναμειχθεί η Του

Keywords
Τυχαία Θέματα