Ζεστά βλέπει πρόταση για μόνιμη αντιπροσωπεία ψευδοκράτους στον ΟΙΔ ο ΓΓ

10:42 8/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό ολοκληρωθούν χωρίς επιτυχία και αυτό το εξαγγείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας από την αναγνώριση, δήλωσε ο Ντερβίς Ερογλου μετά από συνάντησή του χθες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), Τούρκο, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου στα γραφεία του Οργανισμού.

Ο ΓΓ του ΟΙΔ είπε ότι έγινε πρόταση για άνοιγμα μόνιμης αντιπροσωπείας

του ψευδοκράτους με το στάτους του παρατηρητή, ”στη δομή του Οργανισμού” και αυτή την πρόταση που θα βοηθήσει στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ του ψευδοκράτους και του ΟΙΔ ο ίδιος την βλέπει θετικά και στο επίπεδο του οικοδεσπότη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, οι εργασίες έχουν αρχίσει.

Σύμφωνα πάντως με τα τ/κ ΜΜΕ, ο Ντερβίς Ερογλου δεν αναφέρθηκε σε τέτοια πρόταση, αλλά έκανε πολλές αναφορές στο θέμα της άρσης των ”εμπάργκο”.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αναμένει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καλέσει πολυμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι οι Ε/κ επέμεναν σε λύση κυπριακής ιδιοκτησίας και εδώ και τέσσερα χρόνια που συνεχίζονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ ”δεν μπορέσαμε να βρούμε μια κυπριακή λύση”.

Ο κ. Ερογλου υπενθύμισε ότι οι Τ/κ αποδέχθηκαν με 65% το σχέδιο Ανάν το 2004 και η ψευδοβουλή το 1986 είχε αποδεχθεί τις προτάσεις Πέρες ντε Κουεγιάρ που είχαν απορριφθεί από τον Σπύρο Κυπριανού, υποστηρίζοντας ότι όλα τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί από την ε/κ πλευρά, η οποία επιμένει συνεχώς σε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους.

Ενώ η τ/κ πλευρά, συνέχισε, βρίσκεται συνεχώς υπό ”εμπάργκο”, η ε/κ πλευρά που έγινε μέλος της ΕΕ και την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την Προεδρία δεν έχει ανάγκη και πρόθεση για συμφωνία. Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου γράφει πως επειδή δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μια ”κυπριακή λύση” η τ/κ πλευρά σε μια πολυμερή διάσκεψη όπου θα λάβουν μέρος και οι εγγυήτριες χώρες ”μπορεί να επιδείξει ευελιξία για να ξεπεραστούν τα προβληματικά κεφάλαια”.

”Περιμένουμε πάντοτε στήριξη από τον ΟΙΔ στον οποίο είμαστε μέλος παρατηρητής και πάντοτε μας στηρίζει. Σε αυτό το στάδιο δεν θα είναι μόνο μια στήριξη προς εμάς, αλλά θα είναι εποικοδομητικό και από την άποψη ότι θα κινητοποιήσει και τους Ε/κ”.

Υποστήριξε δε ότι ενώ συνεχίζονται τα λεγόμενα εμπάργκο δεν είναι δυνατόν να υπογράψει μια συμφωνία, καλώντας τις χώρες να πάρουν παράδειγμα από τη στήριξη των μελών του ΟΙΔ προς το ψευδοκράτος και λέγοντας ότι βοηθητικές είναι και οι συνεχιζόμενες συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ έκανε έκκληση στους αδελφικούς και φιλικούς ισλαμικούς λαούς, να επενδύσουν στα κατεχόμενα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ντερβίς Ερογλου απάντησε ”σε περίπτωση που οι συνομιλίες ολοκληρωθούν χωρίς επιτυχία και αυτό το εξαγγείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θα υπάρχει για μας άλλος δρόμος από

Keywords
Τυχαία Θέματα