Υπουργός Εργασίας: Η κρίση δημιουργεί πρόσθετο κίνδυνο στην υγεία των εργαζομένων

11:30 25/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κάτω από την έντονη οικονομική κρίση που διέρχεται σήμερα η Κύπρος, το αίσθημα της ανασφάλειας στην εργοδότηση, που νιώθουν οι εργαζόμενοι, δημιουργεί πρόσθετο κίνδυνο στην υγεία τους προς εκείνους που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Τόνισε ωστόσο ότι «το Υπουργείο Εργασίας δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση για να τεθεί σε δεύτερη μοίρα

η ασφάλεια και η ποιότητα των θέσεων εργασίας».
Κηρύσσοντας τη λήξη της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 2013, σε σημερινή εκδήλωση στη Λευκωσία, η Υπουργός ανέφερε ότι ο δείκτης συχνότητας εργατικών ατυχημάτων την περίοδο 2007-2012 μειώθηκε κατά 27%, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο του 25%, που είχε καθοριστεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία για την προηγούμενη πενταετία.
Όπως είπε η Υπουργός, κατά το έτος 2012 ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων μειώθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2000, φτάνοντας τα 1741.
Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διετούς Ευρωπαϊκής εκστρατείας πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, που οργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία και υλοποιήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη, με θέμα την «Πρόληψη των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων», πραγματοποιήθηκαν διαφωτιστικές δράσεις από τις Υπηρεσίας Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς.
Σύμφωνα με την Υπουργό, στη διετία που πέρασε, οι επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησαν 9309 επιθεωρήσεις, εξέδωσαν 436 ειδοποιήσεις βελτίωσης και 457 ειδοποιήσεις απαγόρευσης.
Επίσης ολοκληρώθηκε η εκδίκαση 90 υποθέσεων για παραβάσεις εργατικών νόμων που αφορούσαν στην ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και επιβλήθηκαν ποινές στους καταδικασθέντες που ανήλθαν συνολικά στις €300.550 ευρώ.
Σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις θανατηφόρων ατυχημάτων επιβλήθηκαν ποινή φυλάκισης έξι μηνών, ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή και ποινή φυλάκισης τριών μηνών με τριετή αναστολή.
Η Υπουργός είπε ότι τώρα ετοιμάζεται η Στρατηγική της Κύπρου για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία για την περίοδο 2013-2020, η οποία έχει ως στόχο τη διατήρηση και, όπου είναι εφικτό, την περαιτέρω βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, και οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Κύπρου.
«Ως κοινωνία έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι την εξάλειψη ή τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων», είπε η Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, έχοντας ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα βραβεία του εθνικού διαγωνισμού καλής πρακτικής 2013 σε επιχειρήσεις, τα βραβεία διαγωνισμού αφίσας 2013 και τα βραβεία του διαγωνισμού σχολικών παραδειγμάτων.
Αιτήσεις πλεονασμού
————–
Ερωτηθείσα, στο περιθώριο της εκδήλωσης, σχετικά με την εξέταση των καθυστερημένων αιτήσεων πλεονασμού, η Υπουργός είπε ότι γίνεται προσπάθεια μέχρι το τέλος του χρόνου να εξεταστούν οι αιτήσεις που έχουν «τεράστια καθυστέρηση, πέραν των 18 μηνών» και να καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα