Υπόμνημα επέδωσε στο Ν. Αναστασιάδη η ΣΕΚ

17:17 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπόμνημα με τις θέσεις της για την οικονομία, καθώς και για τα κοινωνικά και εργατικά ζητήματα, επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η Γενική Γραμματεία της ΣΕΚ.

Στο υπόμνημα της, η ΣΕΚ αναφέρει ότι μακριά από δογματισμούς και εργασιακή αναστάτωση, συναίνεσε στη λήψη σειράς μέτρων με στόχο τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών.

”Παρά το

γεγονός ότι, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρξε σεβασμός από την πολιτεία στις αρχές του κοινωνικού διαλόγου, (π.χ. διαφοροποίηση της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου), εντούτοις θέσαμε υπεράνω όλων την εργατική ειρήνη που θεωρείται προαπαιτούμενο για πρόοδο και ευημερία”, προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι την απασχολούν ζητήματα, όπως η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, η αγορά εργασίας (ανεργία), το εργατικό κόστος (ΑΤΑ), το Γενικό Σχέδιο Υγείας, η επέκταση κοινωνικής πολιτικής και η ποινικοποίηση εργασιακών σχέσεων,

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι η ενίσχυση των δημοσίων εσόδων δεν μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μέσα από τη συρρίκνωση των μισθολογικών και άλλων ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και μέσα από άλλους τρόπους, όπως είναι π.χ., η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής, η είσπραξη των καθυστερημένων φόρων, τα έσοδα από την πολεοδομική αμνηστία αλλά και μέσα από τον περιορισμό του σπάταλου κράτους και την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας μέσα από τη συγχώνευση διαφόρων οργανισμών και υπηρεσιών.

Σημειώνει ότι η ανεργία στην Κύπρο ακολουθεί μια εφιαλτική αυξητική πορεία και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σοβαρή αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Αναφέρει, επίσης, ότι εισηγήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας την αύξηση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 στους 9 μήνες με αυστηρές προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλείδες που θα έχουν σχέση με την κατάρτιση και την επιμόρφωση των ανέργων.

”Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση οφείλει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων του δημοσίου, να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης, να επικεντρώσει την προσοχή της στη συγκράτηση της ανεργίας των νέων και να δώσει κίνητρα που να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων. Επίσης στην κυπριακή αγορά εργασίας υπάρχουν σοβαρά κρούσματα παραβίασης συλλογικών συμβάσεων και αδικαιολόγητες απολύσεις Κυπρίων που αντικαθίστανται με Κοινοτικούς Εργαζόμενους, οι οποίοι δυστυχώς χρησιμοποιούνται ως φθηνή εργατική δύναμη”, προσθέτει.

Τα φαινόμενα αυτά, συνεχίζει η ΣΕΚ, ”αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται, αφού η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εφαρμόσει αποτελεσματικά το νόμο περί Ισης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και ο οποίος χρήζει τροποποίησης για να έχει καλύτερη πρακτική εφαρμογή”.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι από κάποιες πολιτικές δυνάμεις και εργοδοτικούς φορείς καταβάλλεται μια προσπάθεια να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για τα προβλήματα της οικονομίας στην ΑΤΑ και στο εργατικό κόστος.

”Διαχρονικά η ΑΤΑ έχει προσφέρει στην κυπ

Keywords
Τυχαία Θέματα