ΥΠΟΙΚ: Ο τουρισμός στο επίκεντρο της προσπάθειας εξόδου από κρίση

11:59 25/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Παρά τα σοβαρά προβλήματα, οι προοπτικές για την Κύπρο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι θετικές, φτάνει να συνεχιστεί η προσπάθεια που άρχισε με την ίδια αποφασιστικότητα και δυναμική, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μιλούσε στα πλαίσια του 36ου ετήσιου συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ, στη Λευκωσία, υπογράμμισε ότι «η τουριστική και η ξενοδοχειακή βιομηχανία πρέπει να είναι στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε στους

επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις σε φορολογίες και ότι αν χρειαστεί, αυτό που θα γίνει είναι να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε άλλες περικοπές δαπανών. Ανέφερε ακόμη ότι καταβάλλεται προσπάθεια από πλευράς Κτηματολογίου για επέκταση της φορολογικής βάσης όσον αφορά στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, κάτι που αν γίνει κατορθωτό θα σημαίνει τη μείωση των υφιστάμενων φορολογικών κλιμάκων. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση προωθεί ενεργά και χωρίς δισταγμούς ή επιφυλάξεις πολιτική «ανοιχτών ουρανών» και εξέφρασε ετοιμότητα να συζητηθεί η προσφορά της 5ης ελευθερίας σε αερομεταφορείς από τρίτες χώρες για να μπορούν να προσφέρουν αεροπορική σύνδεση μέσω Κύπρου σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και έκανε λόγο για εξαιρετική δουλειά του νέου ΔΣ του αερομεταφορέα στη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια αυτή διάσωσης της εταιρείας δεν θα γίνει ούτε με επιπρόσθετα χρήματα των φορολογούμενων, ούτε εις βάρος της πολιτικής «ανοιχτών ουρανών».

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για νέα κίνητρα, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μελετήσει το ενδεχόμενο μείωσης των τελών προσγείωσης για συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, πάντοτε σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες της ΕΕ. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη η όποια πολιτική κινήτρων να είναι ξεκάθαρη, διαφανής και αξιόπιστη και να ισχύει για όλους. Πρέπει, είπε, να προσφέρεται στο σωστό χρόνο και να διαρκεί για περίοδο τουλάχιστον τριών χρόνων έτσι ώστε να υπάρξει μέγιστη αξιοποίησή της. Η μεταρρύθμιση του ΚΟΤ θα αποτελέσει μέρος αυτής της προσπάθειας, πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε και στο κόστος της ενέργειας, παραδεχόμενος ότι το πρόβλημα αυτό διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, είπε, μέσω του επανασχεδιασμού της Ενεργειακής Χάρτας, που θα προνοεί όχι μόνο την ενδεχόμενη χρήση φυσικού αερίου, αλλά και την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μέσω της αναδιάρθρωσης της ΑΗΚ ως μέρους της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης προέβηκε σε μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα την αποκορύφωση των προβλημάτων, όπως είπε, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Παραδέχθηκε ότι η Κύπρος έφτασε στο πιο χαμηλό σημείο όσον αφορά την οικονομία και την αγορά εργασίας, σημειώνοντας ωστόσο την ίδια στιγμή ότι «βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας αποφασιστικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και για να τη θέσουμε σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης». Έκανε ειδική αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών μέτρων και των μέτρων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Προχωρούμε με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των συστημάτων υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων και των οργανισμών που ανήκουν στο κράτος, κάτι που συμπεριλαμβάνει φυσικά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν προχωρεί σ’ αυτό το πρόγραμμα από μόνη της αλλά ότι είτε το θέλει είτε όχι βρίσκεται κάτω από το στενό έλεγχο της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Οι τρεις θετικές αξιολογήσεις μέχρι στιγμής, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου και το γεγονός ότι τα επιτόκια του κυπριακού χρέους βρίσκονται σε χαμηλό σημείο τριών χρόνων, αποτελούν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην τουριστική βιομηχανία, είπε ότι «δεν πρέπει να θεωρείται προσωρινή ή εποχική οικονομική δραστηριότητα». Ο τουρισμός, τόνισε, «ήταν και παραμένει ένα κρίσιμο διαρθρωτικό στοιχείο για την κυπριακή οικονομία». Είναι, είπε, «μια δυναμική βιομηχανία, η οποία, αν βοηθηθεί και προστατευθεί, μπορεί σίγουρα να αυξήσει την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας».

Εξέφρασε τη θέση ότι Κυβέρνηση και βιομηχανία πρέπει να εργαστούν μαζί και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον στους μήνες που ακολουθούν και προηγούνται της υφιστάμενης τουριστικής περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα