Υπογράφηκε το ιστορικό Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ

14:26 8/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπογράφηκε το μεσημέρι το Μνημόνιο Συναντίληψης ΚύπρουΕλλάδας και Ισραήλ για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων.

«Μνημειώδη στιγμή» για τη συνεργασία των τριών χωρών χαρακτήρισε την υπογραφή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος

θα βγει από την ενεργειακή απομόνωσή της και θα γίνει πιο ανταγωνιστική.

Σε μια σημαντική και δημιουργική φάση εισέρχεται η συνεργασία των τριών χωρών, ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης Κύπρου και Ελλάδας και για σημαντικό παράγοντα για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των τριών χωρών ο Υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, αναφερόμενος σε μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για την Κύπρο και άλλα κοινά έργα που θα ακολουθήσουν.

«Είναι μια μνημειώδης στιγμή για τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών», τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης στις δηλώσεις του. Το Μνημόνιο Συναντίληψης, πρόσθεσε, «είναι ένα πλαίσιο μέσω του οποίου θα καθοριστεί αριθμός δραστηριοτήτων που οι χώρες έχουν συμφωνήσει να επιδιώξουν όπως η ασφαλής παροχή ενέργειας, όπως περιβαλλοντικά και άλλα θέματα που απασχολούν και τις τρεις».

Συζητήσαμε επίσης, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, το έργο «διασύνδεσης των τριών χωρών με ηλεκτρικό καλώδιο».

«Έχουμε επαναλάβει τη δέσμευσή μας για να διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του έργου, κυρίως αφού πρόκειται για έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε.

Μέσω αυτού του έργου, είπε, «στοχεύουμε στην άρση της κυπριακής ενεργειακής απομόνωσης, κάτι που θα βοηθήσει τη χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική, μέσω της εισαγωγής φθηνότερου ηλεκτρισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση για άλλα έργα που προωθούνται, ο κ. Λακκοτρύπης διευκρίνισε ότι υπάρχουν τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρώτο, είπε, είναι η σύνδεση των τριών χωρών με ηλεκτρικό καλώδιο, το δεύτερο είναι το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και το τρίτο αφορά αγωγό αποθήκευσης αερίου που θα ενισχύσει τα στρατηγικά αποθέματα Κύπρου, Ισραήλ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα.

Ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας σε σχέση με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών Λιβάνου και Ισραήλ, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει θέμα μεταξύ δύο χωρών που δεν αφορά την Κύπρο, όπως είπε.

«Σημαντική στιγμή για τις σχέσεις Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου» χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης.

«Χωρίς αμφιβολία οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και κυρίως της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, όπως και η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου και η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης που θα συνδέουν Ασία και Ευρώπη αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ευημερία των λαών των τριών χωρών μας», υπογράμμισε.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, «συμβάλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, γεγονός που αδιαμφισβήτητα ενισχύει γεωπολιτικά Ελλάδα και Κύπρο ως κράτη μέλη της ΕΕ και προωθεί και εδραιώνει με τον πιο πρακτικό και στοχευμένο τρόπο τη συνεργασία των τριών μας χωρών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συμπερίληψη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει Κύπρο με Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα όπως και το καλώδιο ηλεκτρισμού που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.

Αυτό, ανέφερε, σημαίνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις σχετικές έρευνες που γίνονται, κάτι που θα οδηγήσει σε «μείωση ως και 40% του χρόνου που θα πάρει για να ολοκληρωθεί το έργο καθώς και καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης από διεθνείς τράπεζες».

Σε ερώτηση ως προς το αν υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις που προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Μανιάτης είπε ότι τα ενεργειακά αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία, παραπέμποντας ωστόσο στις Προτεραιότητες της Προεδρίας όπως αυτές έχουν παρουσιαστεί από τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την περηφάνια και την ικανοποίησή του που συμμετείχε στη σημερινή «ιστορική στιγμή» υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης, εξέφρασε ο Ισραηλινός Υπουργός.

«Νοιώθουμε ότι προχωρούμε στην ενίσχυση των τριμερών μας σχέσεων και ότι δίνουμε ένα θετικό σημάδι προς όλους ότι η συμμαχία μας θα γίνει ολοένα και πιο ισχυρή έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν και άλλα έργα στο μέλλον», είπε.

Αναφερόμενος στο ηλεκτρικό καλώδιο που θα ενώνει τις τρεις χώρες, εξέφρασε την άποψη ότι θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για την Κύπρο ενώ θα υπάρξουν και άλλα ωφελήματα για Ισραήλ και Ελλάδα.

Χαιρέτισε την υποστήριξη που έλαβε το έργο από πλευράς ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη σημαντική.

Μετά από 2,5 χρόνια συζητήσεων, ολοκληρώσαμε τη συνάντησή μας σήμερα με την απόφαση να υπογραφεί το Μνημόνιο Συναντίληψης και θα ήθελα να πιστεύω ότι έχουμε και άλλα έργα που θα υλοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον, ανέφερε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα