Υπογράφηκε προκαταρκτική συμφωνία Συρίας – ΟΗΕ για τους παρατηρητές

16:02 19/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Συρία και τα Ηνωμένα Εθνη υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη για τους όρους μιας αποστολής παρατηρητών εκεχειρίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι «αυτή η προκαταρκτική συμφωνία… έχει ως στόχο τη διευκόλυνση του έργου των παρατηρητών εντός του πλαισίου της ακεραιότητας της Συρίας».

Δήλωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν αναφέρει ότι η

Κυβέρνηση της Συρίας και τα Ηνωμένα Εθνη συμφώνησαν μια βάση για ένα «πρωτόκολλο» για την αποστολή περισσότερων παρατηρητών.

«Αυτή η συμφωνία σκιαγραφεί τα καθήκοντα των παρατηρητών κατά τη διάρκεια της εκπλήρωσης των καθηκόντων τους στη Συρία και τα καθήκοντα και τις ευθύνες της συριακής Κυβέρνησης», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόφι Ανάν Αχμάντ Φάουζι.

Σύμφωνα με τον κ. Φάουζι, η ομάδα του κ. Ανάν διεξάγει «παρόμοιες συνομιλίες με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για τα καθήκοντα και τις ευθύνες των ένοπλων ομάδων αντιπολίτευσης».

Το δεκαπενταμελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί στις 16:00 ώρα Κύπρου την Πέμπτη για να ενημερωθεί από τον αναπληρωτή του κ. Ανάν, Ζαν – Μαρί Γκουεχένο, ενημέρωση που θα είναι σύμφωνα με το Reuters ζωτικής σημασίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την αποστολή μιας μεγαλύτερης αποστολής παρατηρητών στη Συρία.

Διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο Συμβούλιο έχουν εισηγηθεί ότι η έλλειψη πλήρους συμμόρφωσης εκ μέρους της Συρίας με τις υποχρεώσεις της να θέσει ένα τέρμα στη βία μπορεί να καταστήσει δύσκολη την υποστήριξη ενός νέου ψηφίσματος για μια πιο μεγάλη αποστολή παρατηρητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα