Υπό εξέταση η Γερμανία από την Κομισιόν για το μεγάλο εμπορικό της πλεόνασμα

17:54 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τετάρτη να θέσει υπό λεπτομερή εξέταση τη Γερμανία για το υψηλό πλεόνασμα που παρουσιάζει στο εμπορικό ισοζύγιο της, το οποίο θεωρείται εμπόδιο για την ανάκαμψη ολόκληρης της Ευρώπης.
«Το ζήτημα είναι αν η Γερμανία… θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να αποκαταστήσει την ισορροπία στην ευρωπαϊκή οικονομία”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την απόφαση της Επιτροπής να τεθούν άλλες 15 χώρες υπό εξέταση για την αποτυχία τους να πετύχουν τους οικονομικές τους στόχους.

Η

Επιτροπή ζήτησε επίσης να ληφθεί «αποφασιστική πολιτική δράση» από τις Γαλλία, Ιταλία και Ουγγαρία, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα.

Από τώρα μέχρι και το Μάιο, η Επιτροπή, χρησιμοποιώντας νέες εξουσίες, θα εξετάζει διεξοδικά τα οικονομικά προγράμματα των 16 χωρών για να διασφαλίσει ότι αυτές ακολουθούν τη συνολική οικονομική διαχείριση της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ είπε ακόμη ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στις χώρες με πλεονάσματα τα οποία θεωρούνται υπερβολικά, ύστερα από χρόνια εντατικών προσπαθειών για εφαρμογή σχεδίων διάσωσης και μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.

Στόχος είναι «να διασφαλιστεί ότι αυτό που είναι καλό για ένα κράτος μέλος, είναι καλό και για την ΕΕ», είπε ο κ. Μπαρόζο, ανοίγοντας έτσι μια νέα περίοδο στην ΕΕ, αυτό που αποκαλείται “τολμηρή” διασυνοριακή χάραξη οικονομικής πολιτικής.

“Ας είμαστε σαφείς σε αυτό, δεν επικρίνουμε τη γερμανική… επιτυχία στις παγκόσμιες αγορές», είπε με τη σειρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ανέφερε επίσης ότι τα στοιχεία έχουν δείξει ότι «οι Γερμανοί επενδύουν συνεχώς ένα μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών τους στο εξωτερικό” και διερωτήθηκε “κατά πόσο αυτό είναι αρκετό ακόμα και από γερμανικής σκοπιάς”.

Keywords
Τυχαία Θέματα