ΥΠΕΞ: Όραμα της Κύπρου η συμφιλίωση στην Α. Μεσόγειο μέσω υδρογονανθράκων

14:00 4/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι υδρογονάνθρακες μπορεί να αποτελέσουν για την Ανατολική Μεσόγειο, ότι αποτέλεσε ο άνθρακας και ο χάλυβας για την Ευρώπη μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο οδηγώντας στη συμφιλίωση των πρώην εμπόλεμων χωρών, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου ενόψει μια τέτοιας προοπτικής.

Μιλώντας κατά την έναρξη της 1ης Δημόσιας Διαβούλευσης του Υπουργείου Εξωτερικών με την Κοινωνία των Πολιτών με θέμα “Ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου

και συνεργασία με τις γύρω χώρες”, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η γεωγραφική θέσης της Κύπρου, την καθιστά το προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ προς μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη, όπου η παγκόσμια κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του εξτρεμισμού και των ασύμμετρων απειλών όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που αυτή τη στιγμή αποτελεί το επίκεντρο της ανθρωπότητας και επομένως δεν μπορεί αυτή η περιοχή να μην αντικριστεί σε συνάρτηση με τη γεωγραφική θέση της Κύπρου και η δική μας υποχρέωση εξαιτίας αυτή της γεωγραφική θέσης είναι να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες απέναντι σε αυτά τα προβλήματα τα οποία έχω αναφέρει», είπε.

Αναφερόμενος στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η ανεύρεση υδρογονανθράκων, είπε ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου συνορεύει με τις ΑΟΖ των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που καθιστά το θέμα των υδρογονανθράκων ένα εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτό στο στοιχείο θέλει να αναδείξει η Κύπρος στο εξωτερικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου πρέπει να αποκτήσει την δική της ταυτότητα σε συνάρτηση με την γεωγραφία της, τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Όπως είπε, το γεγονός ότι η Κύπρος κατέληξε σε συμφωνία με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ με τις οποίες έχουν διαχωριστεί οι ΑΟΖ, έχει εξωθήσει το Ισραήλ το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση αντιπαλότητας με την Αίγυπτο και τον Λίβανο στον δικό τους υποχρεωτικό διαχωρισμό των ΑΟΖ.

Πρόσθεσε ότι ο κοινός παρονομαστής αυτών των ΑΟΖ είναι η Κύπρος, η οποία είναι η μόνη που έχει συμφωνίες και με τον Λίβανο και με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ. Αυτό, είπε δημιουργεί στη χώρα μια επιπρόσθετη ευθύνη και ένα όραμα, το οποίο μπορεί να μην εφαρμοστεί απαραιτήτως στο ορατό μέλλον, αλλά θα εκπληρωθεί από όσους θα ακολουθήσουν.

Το όραμα, είπε, είναι «οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν για την περιοχή μας, ότι ήταν ο άνθρακας και ο χάλυβας, που στο τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου αποτέλεσε το αντικείμενο μέσα από το οποίο προήλθε η συμφιλίωση της Γερμανίας με την Γαλλία, δημιουργώντας το Συμβούλιο του Άνθρακα και Χάλυβα στο οποίο συμμετείχαν οι πρώην εμπόλεμοι και ήταν ο προπομπός της σημερινής ΕΕ, όπως την ξέρουμε».

«Πιστεύω ότι μια μέρα στην περιοχή μας θα γίνει κάτι παράλληλο, γιατί πάντα η προοπτική ευημερίας προς τους λαούς είναι ανώτερη των εθνικιστικών ή άλλων εμποδίων τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές χρησιμοποιούνται και σαν όπιο για την καθημερινότητα των λαών, θέλοντας να κρύψουν κάτι άλλο», ανέφερε.

Επαφές Προέδρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, χώρες του Κόλπου

————————————————————–

Περαιτέρω ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο. Όπως είπε «έχουμε και προσμένουμε από την Αίγυπτο σημαντική ενίσχυση», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 11-12 του Δεκέμβρη, όπου θα υπογραφεί το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κοινή θάλασσα των δύο χωρών, κάτι το οποίο όπως είπε, η Κυβέρνηση Μόρσι κατόπιν πίεσης της Τουρκίας έβαλε στο ψυγείο για όλα αυτά τα χρόνια.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξαίρετες σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ οι οποίες όπως είπε θα προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να απεμπολούνται οι θέσεις αρχής της Κύπρου στο Παλαιστινιακό. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο επόμενος χρόνος θα δείξει περαιτέρω αυτή την αναβάθμιση των σχέσεων με συναντήσεις υπουργικού τύπου. Αναμένεται είπε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχουν να επισκεφθεί την Κύπρο μέσα στο 2014, συνοδευόμενος από πολλούς Υπουργούς του για να γίνει μια διαβούλευση Κυβέρνηση προς Κυβέρνηση για πολλά θέματα και για να δημιουργηθεί και ένας οριζόντιος συγχρονισμός της συνεργασίας διάφορους τομείς.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με τον Λίβανο. Όπως είπε η Κύπρος θα συμμετάσχει στην επίλυση του θέματος που υπάρχει σε σχέση με τον διαχωρισμό των ΑΟΖ Λιβάνου και Ισραήλ.

Είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις οποίες θα γίνουν ή επιδιώκονται επισκέψεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα