ΥΠΕΣ: Ήσσονος σημασίας ο αριθμός των δήμων σε σχέση με τη διακυβέρνηση τους

16:44 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Ο αριθμός των δήμων είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τον τρόπο διακυβέρνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας ύστερα από συνάντησή του για το θέμα με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ.
Τα ουσιαστικά ζητήματα, ανέφερε είναι η εσωτερική διακυβέρνηση των δήμων, οι εξουσίες που θα έχουν, οι δυνατότητες να αναλάβουν οι ίδιοι εργασίες, που σήμερα γίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και η ευχέρεια είσπραξης από πλευράς των δήμων, έτσι ώστε να διασφαλίσουν εισοδήματα.

«Αντιλαμβάνεστε

ότι πλέον αρχίσαμε να συζητούμε επί της ουσίας και είναι εδώ ακριβώς που είναι τα δύσκολα, αλλά και τα ουσιαστικά», ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι φιλοδοξεί ότι θα υπάρχει αίσιο αποτέλεσμα, αφού όλους τους διακατέχει πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας.
Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι ενημέρωσε την ΕΔΕΚ για την προκαταρκτική μελέτη των Άγγλων εμπειρογνωμόνων για την τοπική αυτοδιοίκηση και συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής συνεργασία, επικοινωνία και αλληλοενημέρωση Υπουργείου Εσωτερικών και ΕΔΕΚ για το θέμα.

Όπως είπε, με την ΕΔΕΚ υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία και πολλά λίγα είναι εκείνα στα οποία υπάρχει διαφωνία όσον αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Σάββας Ηλιοφώτου ανέφερε ότι αυτό που το κόμμα ζήτησε από τον Υπουργό είναι να «φύγουμε λίγο από το παιχνίδι των αριθμών στο οποίο έχουμε μείνει όλοι μας τον τελευταίο καιρό και να δούμε περισσότερο το σύστημα διακυβέρνησης, τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, το μοντέλο της».

«Μπαίνουμε σε μια φάση που το σύστημα διακυβέρνησης πιθανόν να είναι και εκείνο που τελικά θα καθορίσει τον αριθμό των δήμων τους οποίους θα έχουμε», είπε.
Αναφερόμενος στα σημαντικά ζητήματα που τίθενται σε σχέση με τη μεταρρύθμιση, ο κ. Ηλιοφώτου είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το οικονομικό μοντέλο, δηλαδή αν θα ανατεθεί στους δήμους να μαζεύουν όλα τα χρήματα που χρειάζονται ή κατά πόσο θα παραμείνει το μικτό σύστημα στο οποίοι οι δήμοι και οι κοινότητες μαζεύουν ένα μέρος από μόνοι τους και ένα μέρος το παίρνουν από κρατικές χορηγίες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν τα σημαντικά θέματα των αδειοδοτήσεων της ανάπτυξης και κατά πόσο σύντομα θα γίνεται από τις ενιαίες πολεοδομικές αρχές ή η κάθε νέα οντότητα, που θα προκύψει θα ασχολείται από μόνη της.
Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει να εξεταστεί πιο λεπτομερειακά και εμπεριστατωμένα το σύστημα διακυβέρνησης, με την εισαγωγή συστημάτων ποιότητας και τρόπων αξιολόγησης, ώστε η χορηγία που δίνεται στις τοπικές αρχές από το κράτος να δίνεται με ποιοτικά κριτήρια, στους καλύτερους και όχι σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες όπως γίνεται σήμερα.

Σημαντικές χαρακτήρισε επίσης τις αποφάσεις για το σύστημα των προσλήψεων προσωπικού και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου.
Με το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ο κ. Ηλιοφωτου, υπάρχει ταύτιση στόχων και στρατηγικής και διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι θα σταθεί δίπλα του εκεί που θα πρέπει να έρθει σε ρήξη με νοοτροπίες και δεδομένα που κρατούν τον τόπο καθηλωμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα