ΥΠΕΣ: Η Κυπριακή Προεδρία να ολοκληρώσει το σύστημα ασύλου

10:51 25/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η Κύπρος πρέπει να συμπεριφέρεται ως η επερχόμενη προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι επί κυπριακής προεδρίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θέμα του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Κοπεγχάγη όπου θα συμμετάσχει στο άτυπο  Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «το Συμβούλιο θα καθορίσει ουσιαστικά τις προτεραιότητες που θα τεθούν για τη δανική

προεδρία και τα θέματα που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες».

Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό ότι σ’ αυτή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ξεκινούμε να εμπλεκόμαστε πιο ενεργά και η Κύπρος πρέπει ήδη να προετοιμάζεται και να συμπεριφέρεται ως η επερχόμενη προεδρία. Τα θέματα στην ατζέντα είναι πολύ σημαντικά, με κυριότερο την πολιτική που έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Εξήγησε ότι αυτό το θέμα «θα πρέπει να ολοκληρωθεί επί κυπριακής προεδρίας» και χαρακτήρισε «σημαντική» τη δουλειά που θα γίνει επί δανικής προεδρίας προκειμένου «να μπορέσουμε επί δικής μας προεδρίας να ολοκληρώσουμε αυτό το μεγάλο στόχο που έθεσε η ΕΕ εδώ και μερικά χρόνια και αφορά το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι στο άτυπο Συμβούλιο θα συζητηθεί και «το έγγραφο που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τα θέματα αλληλεγγύης. Είναι σημαντικό για μας γιατί για πρώτη φορά μπαίνουν επί τάπητος στην ατζέντα της ΕΕ τα θέματα αλληλεγγύης» με πρώτο το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών.

«Είμαστε κράτος μέλος, όπως και άλλα κράτη της ΕΕ που δεχόμαστε ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις και χρειάζεται ακριβώς να μπορέσουμε να έχουμε την οικονομική, πολιτική και τεχνοκρατική στήριξη από τα άλλα κράτη της ΕΕ και την ίδια την Ενωση», πρόσθεσε.

Ο κ. Σηλικιώτης σημείωσε ακόμα ότι αυτό «είναι ένα θέμα που θα χειριστούμε και επί κυπριακής προεδρίας και θεωρώ ότι αυτό το Συμβούλιο είναι καθοριστικό. Το επόμενο άτυπο Συμβούλιο θα γίνει στις 22 και 23 Ιουλίου στη Λευκωσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα