ΥΠΕ: Υπάρχουν οι βάσεις για καλύτερη ζωή για άτομα με αναπηρίες

17:02 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο της λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, αλλά και στα πλαίσια των σημερινών οικονομικών δεδομένων για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρίες, ανεξαρτήτως του είδους και του βαθμού της αναπηρίας τους και βρίσκεται στο πλάι των οργανώσεων που στηρίζουν και διεκδικούν τα δικαιώματα των ατόμων αυτών.

Σε χαιρετισμό της στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ανέφερε ότι οι πολιτικές και οι δράσεις του Υπουργείου

της για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα.

Αυτά ανέφερε είναι η ψήφιση και εφαρμογή του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου του 2009, ο σχεδιασμός και η προώθηση ενός νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας και ο εκσυγχρονισμός των σχεδίων κοινωνικών παροχών και σχεδίων επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες με τροποποιήσεις του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Βοήθειας για την Αγορά Τροχοκαθισμάτων, καθώς και του Σχεδίου Απασχόλησης με Στήριξη, καθώς και η εισαγωγή του νέου Σχεδίου Επιχορήγησης Κοινωνικών Συνοδών.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναδιοργάνωση του τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και την προώθηση θετικών μέτρων και ρυθμίσεων για την ένταξή τους στην απασχόληση.

Επιπρόσθετα, ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες, πέρα από δικαιώματα, έχουν και πρόσθετες ευθύνες με τη Σύμβαση όπως, να γνωρίσουν τα δικαιώματα που διασφαλίζει η Σύμβαση σε όλη την έκτασή τους, να τα διεκδικούν, να οργανώνονται και να υποβάλλουν ιδέες και εισηγήσεις για το πώς οι ανάγκες τους θα ικανοποιηθούν καλύτερα, να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή με κάθε δυνατό τρόπο, με την πρόσθετη ισχύ με την οποία τους ενδυναμώνει τώρα η Σύμβαση.

”Χωρίς αμφιβολία, έχουν τεθεί οι σωστές βάσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές, τροχοδρομώντας μια ελπιδοφόρα πορεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους”, συμπλήρωσε.

Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού, η Μάρω Χαραλάμπους, Ανώτερη Λειτουργός στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα