ΥΠΑΜ: Στην κατάλληλη συγκυρία η αίτηση στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

17:19 14/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη είναι στρατηγικός στόχος και παρόλο που ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος μπορεί επιτευχθεί με σωστές διπλωματικές κινήσεις, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, διευκρινίζοντας ότι αρχικά θα γίνουν κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και όταν κριθεί ότι επήλθε η κατάλληλη συγκυρία θα υποβληθεί η αίτηση για ένταξη.

Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, ο κ. Φωτίου είπε πως οι προκλήσεις

και οι απειλές της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι καθημερινές και ανέφερε ότι γίνεται σχεδιασμός για την επιτήρηση της ΑΟΖ για τον οποίο απαιτούνται σύγχρονα μέσα «για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Πρώτιστη ανάγκη η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ελεύθερη Κύπρο που μπορεί να επιτευχθεί με εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, είπε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι έχει δώσει εντολές για τάχιστη προώθηση του κανονισμού που αφορά τις κρίσεις και τις προαγωγές ώστε το υψηλό φρόνημα των στελεχών της Εθνικής Φρουράς να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος.
Πρόσθεσε ότι δεύτερος στόχος του Υπουργείου του είναι η διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, καθώς οι απειλές και η αμφισβήτηση από την Τουρκία είναι σε καθημερινή βάση, η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με έξυπνα όπλα που έχουν κόστος το οποίο είναι υποφερτό και μέσα από συνεργασίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες στην περιοχή.
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε με αυτές τις χώρες κοινές υποδομές για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, συνέχισε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι ο τρίτος άξονας της πολιτικής του Υπουργείου του είναι η αναβάθμιση της στρατιωτικής διπλωματίας.
Σημείωσε ότι η υποβολή αίτησης για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη είναι πλέον στρατηγικός στόχος, και αναφέροντας ότι θα είναι δύσκολη προσπάθεια, πρόσθεσε ότι τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών σχεδιάζουν τη στρατηγική αυτή τόσο σε ουσιαστικό επίπεδο, όσο και διπλωματικό επίπεδο.

Ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η Κύπρος αναβαθμίζεται στην περιοχή ως χώρα που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και ιδιαίτερα ευρωπαϊκές και διατύπωσε την άποψη ότι η γεωστρατηγική μας θέση πρέπει να αναβαθμιστεί.

Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του εάν η αίτηση για ένταξη στο συνεταιρισμό θα υποβληθεί εντός του 2013, είπε ότι σε πρώτη φάση γίνεται μια προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο τόσο από τον Υπουργό Εξωτερικών, όσο και από το Υπουργείο Άμυνας σε διάφορα επίπεδα και θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και όταν κριθεί πως επήλθε η κατάλληλη στιγμή θα υποβληθεί η αίτηση.

Αναφορικά με τους πόρους που μπορούν να διατεθούν εν καιρώ κρίσης, είπε πως και εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να σταματά η αναβάθμιση και η ενίσχυση καθώς σχετίζεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ανέφερε πως με σύγχρονα μέσα που θα έχουν πιο υποφερτό κόστος θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.
Συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο που σχεδιάζουμε για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Επιτροπή και ότι επιθυμεί τακτές συναντήσεις με το σώμα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
«Η Εθνική Φρουρά πρέπει να καταστεί ένας σύγχρονος ευέλικτος στρατός με τη μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ισχύ», σημείωσε, αναφέροντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει συνεννόηση για συνάντηση του με την Επιτροπή ώστε να συζητηθούν στη λεπτομέρεια τους τα θέματα.
Ο Υπουργός Άμυνας διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να επέλθει και μέσα από αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι επίκειται μετάβαση του στην Αθήνα.

Ο κ. Φωτίου είπε ακόμα ότι πρώτιστος στόχος του είναι η σωστή συντήρηση και ασφαλής φύλαξη των πυρομαχικών, ώστε να μην επαναληφθεί η καταστροφή που συνέβη στο Μαρί, σωστή συντήρηση και φύλαξη.

Σχολιάζοντας θέσεις Βουλευτών για τις αποκοπές επί των τόκων για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης που καταλήγουν στο πάγιο ταμείο του κράτους, είπε ότι «πρέπει να αγγίξουμε το θέμα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης».

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι θα είναι αμείλικτος σε θέματα αναξιοκρατίας και ότι επιδίωξη του είναι να τηρηθούν οι διαδικασίες και οι κανόνες χρηστής διοίκησης. Ζήτησε την αυστηρή κρίση της Επιτροπής επί αυτού και τη στήριξη του σώματος στην προσπάθεια που ανάλαβε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα, προσφωνώντας το νέο Υπουργό Άμυνας, ανέφερε ότι συμφωνεί με τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς και τον έξυπνο εξοπλισμό, επισημαίνοντας το μέγιστης σημασίας υψηλό φρόνημα.

Ο κ. Βαρνάβα είπε πως επιβάλλεται να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπρέπεια των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα όπως η σωστή φύλαξη των πυρομαχικών και ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς στη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της προοπτικής της εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Βαρνάβα επανέλαβε αίτημα για συνάντηση, που είχε υποβληθεί στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και προς το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών δήλωσε ότι το κόμμα του και η Επιτροπή θα σταθούν παρά το πλευρό του νέου Υπουργού στο τιτάνιο έργο που έχει να επιτελέσει μετά την υποβάθμιση που υπέστη η Εθνική Φρουρά για σειρά ετών. Ζήτησε από τον Υπουργό να αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στα στελέχη και στο έμψυχο υλικό της Εθνικής Φρουράς, που υπερβάλλοντας εαυτούς κατάφεραν να διατηρήσουν το στράτευμα στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα μέσα από τις αντιξοότητες. Ανέφερε ακόμα ότι επείγει η ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η ενίσχυση των σχέσεων με χώρες όπως το Ισραήλ και η προώθηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ όπως είναι και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε ότι η Επιτροπή Άμυνας απέδειξε περίτρανα ότι λειτουργεί ως μία φωνή στα θέματα Άμυνας, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς απέδειξε τον επαγγελματισμό της και ανέφερε πως εδώ και χρόνια το Ταμείο Άμυνας πάει «στο λάκκο των λεόντων» – κατά την έκφρασή του – σε αντίθεση με την αποστολή του που είναι η εξοπλιστική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σωστή και δίκαιη μεταχείριση των μελών της Εθνικής Φρουράς. Πρόσθεσε ότι συμμετοχή σε όλες τις δομές της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ, είπε πως σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να διασφαλίζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο. Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με τον Υπουργό και το Υπουργείο Άμυνας για διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου επανέλαβε ότι σε θέματα υψίστης σημασίας που αφορούν την άμυνα περιττεύουν οι όποιες άλλες θέσεις και πρυτανεύει το δημόσιο συμφέρον. Την ίδια άποψη εξέφρασε και για την αξιοκρατική μεταχείριση των στελεχών της Εθνικής Φρουράς. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να κατατεθεί άμεσα ο κανονισμός για τις αξιολογήσεις και κρίσεις στην Εθνική Φρουρά.

Είναι αδιανόητο να γίνονται εισφορές για την αμυντική θωράκιση και να πηγαίνουν στον τρύπιο κρατικό κορβανά, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε πως η άμυνα και η οικονομία είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους επιβάλλεται να επικεντρωθεί η πολιτεία.

Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού παρατήρησε ότι ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε είναι πολιτικός και όχι στρατιωτικός και ανέφερε πως ο Ελληνισμός ουδέποτε νίκησε με τη δύναμη των όπλων, αλλά με τη δύναμη του μυαλού. Διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα δεδομένα της περιοχής για το μέγιστο δυνατό όφελος. Καταλήγοντας είπε ότι δίνουμε μια μάχη από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί η επιβίωση του Ελληνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα