Μεταβιβάζεται στο κράτος εκκλησιαστική περιουσία ύστερα από δεκαετίες

15:48 14/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εντός των ημερών η Αρχιεπισκοπή μεταβαίνει στο Κτηματολόγιο για να τιτλοποιήσει εκκλησιαστική περιουσία στις ελεύθερες περιοχές που δόθηκε την δεκαετία του ‘ 70 στο κράτος από τον τότε Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ύστερα από συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Τόσο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, όσο και ο Υπουργός απηύθυναν επίσης έκκληση στους πολίτες να μην ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εργάζεται άοκνα, εκφράζοντας

την βεβαιότητα ότι σύντομα η Κύπρος θα εξέλθει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Για το θέμα της μεταβίβασης της περιουσίας, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι πρόκειται για περιουσία καταγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο, που πάντοτε ανήκε στην Κυβέρνηση, αλλά δεν είχε γίνει ποτέ η τιτλοποίηση.

Ανέφερε ακόμη ότι η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί στο κράτος όπου και όπως μπορεί, «γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε το κράτος και θέλουμε το συντομότερο δυνατό ο λαός μας να βγει από αυτά τα φοβερά οικονομικά αδιέξοδα».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ετοιμότητα η Εκκλησία να βοηθήσει και προσωπικά τον Υπουργό – ο οποίος προΐσταται ενός νευραλγικού Υπουργείου- και γενικά όλη την Κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για την αξία της γη που θα μεταβιβαστεί στην Κυβέρνηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η αξία δεν έχει σημασία για μας, προσθέτοντας ότι «εγώ πριν δύο χρόνια την έχω εκτιμήσει -αυτήν στις ελεύθερες περιοχές που είναι περίπου το ένα τέταρτο όλης της περιουσίας- στα 80 εκατομμύρια, στα κατεχόμενα δυστυχώς υπάρχουν και περισσότερα και παραθαλάσσια με τεράστια αξία».

Ερωτηθείς εξάλλου αν θα καταβληθούν μεταβιβαστικά τέλη, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι «αυτά είναι συμφωνημένα και θα είναι της δωρεάς, δεν είδαμε το θέμα του κόστους , είναι συμφωνία που έγινε με την τότε κυβέρνηση Μακαρίου και τα πάντα είναι δεδομένα και θα πάμε απλώς για μια υπογραφή ότι τα τιτλοποιούμε στην κυβέρνηση, τίποτε άλλο».

Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος τι εννοούσε με την αναφορά του στη συνάντηση ότι είναι θέμα χρόνου και όλα θα πάνε καλά, απάντησε ότι είναι πάντοτε αισιόδοξος και «βλέποντας τον Πρόεδρο να δουλεύει χαλκέντερα, πολύ γρήγορα θα βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και προσοδοφόρα για το κράτος, αφού ο Αρχιεπίσκοπος «είναι έτοιμος να δώσει όλες αυτές τις εκτάσεις της Εκκλησίας, να τις τιτλοποιήσει, προς όφελος του κράτους».

Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία και θέματα πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές.
«Συμφωνήσαμε με τον Μακαριότατο ότι οι περιουσίες είτε των Ε/κ, είτε των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, δεν θα έπρεπε να γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησιών, με την έννοια ότι στόχος και σκοπός μας είναι η λύση του Κυπριακού και κατ’ επέκταση πρέπει να υπάρχουν περιουσίες , έτσι ώστε τη δεδομένη στιγμή να αποτελέσουν και αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συζήτησης», ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς θα αξιοποιήσει το κράτος τη μεταβιβασθείσα περιουσία, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι από τη στιγμή που καθίσταται περιουσία του κράτους, δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την υπόλοιπη περιουσία ή να διαχωριστεί και πρόσθεσε ότι είναι θέμα πολιτικής της κυβέρνησης, προς όφελος πάντα των πολιτών και η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα την αξιοποιήσει.

Σε ερώτηση προς τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα της πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας απάντησε ότι πρόκειται για προδοτική στάση.

«Η θέση μου είναι γνωστή και το έχω δηλώσει προ πολλού, ότι η στάση αυτή των προσφύγων που θέλουν να ξεπουλήσουν την περιουσία τους στο Βορρά, για μένα είναι προδοτική, τους το είπα και τους ιδίους και το ξέρουν πολύ καλά, είναι απαράδεκτη κατάσταση, δεν έπρεπε ούτε καν να τον σκεφτούν και να υλοποιούν τέτοιες αποφάσεις αρνητικές», συνέχισε.

Σε παρατήρηση ότι κάποιοι συμπολίτες μας προβαίνουν σε πώληση λόγω ανάγκης, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι όλοι έχουν ανάγκη και αφού περίμεναν σαράντα χρόνια, μπορούν να περιμένουν ακόμη λίγο.

«Ίσως έπρεπε και το κράτος να εγκύψει πάνω σε κάποιες υποθέσεις, γιατί δεν είναι όλοι που έχουν ανάγκες, μπορεί κάποιοι να έχουν ανάγκες και να τύχουν κάποιας βοηθείας, κάποιας υποτροφίας για τα παιδιά τους, κ.λπ. και όχι να απαιτούν να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους», ανέφερε.

Επί του ιδίου θέματος , ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι κατανοεί τις ανάγκες των προσφύγων συμπολιτών μας, από τη άλλη συνέχισε, πρόκειται περί ξεπουλήματος και πωλούνται οι περιουσίες έναντι ‘πινακίου φακής’.

«Δεν είναι σωστό, την ίδια στιγμή αποδυναμώνεται η δική μας πλευρά, γιατί ακριβώς θα εξαλειφθούν οι περιουσίες και δεν θα υπάρχει αντικείμενο στο τραπέζι των συνομιλιών, όταν προκύψει εκείνη η στιγμή που θα συζητούμε για την τελική λύση», είπε ο κ. Χάσικος.

Παραδέχτηκε ότι η πολιτεία έχει ευθύνη έναντι αυτών των ανθρώπων που σήμερα οι ανάγκες τους καθίστανται πολύ πιο μεγάλες λόγω και της οικονομικής κατάστασης, σημείωσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει ότι ο τρόπος να επιλύσουν τις οικονομικές τους ανάγκες, είναι το ξεπούλημα των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.

Σε ερώτηση τι προτίθεται να πράξει το κράτος για να βοηθήσει αυτές τις ομάδες, ανέφερε ότι θα ήταν ανεύθυνο να πει ποιες θα ήταν οι πολιτικές για το θέμα αυτό. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι «δεν τους υποκινούμε ή δεν τους συμβουλεύουμε να κάνουν αυτό το πράγμα (ξεπούλημα περιουσιών), μάλλον η στάση μου εμένα ως Υπουργού Εσωτερικών στο βαθμό και στο μέρος που μπορώ να επηρεάσω, θα ήταν αποτρεπτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα