ΥΠΑΜ: Προετοιμασία και συμφωνία για βάση, διασφαλίζουν βασικές αρχές λύσης

18:10 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η σωστή και η κατάλληλη προετοιμασία, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας, καθώς και η συμφωνία της βάσης των διαπραγματεύσεων, πρέπει να διασφαλίζουν πλήρως τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του κατά την τελετή απονομής διαμνημόνευσης σε εξ Ελλάδος στελέχη, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι η απόσυρση των προτάσεων που κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και της πολιτικής ηγεσίας ως απαράδεκτες παραμένει σταθερή και αμετακίνητη θέση

μας.

Τις τελευταίες ημέρες, ακούγονται έντονες συζητήσεις για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να τεθεί το θέμα επιστροφής της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στο τραπέζι των επικείμενων συνομιλιών, ανέφερε. «Χαιρετίζουμε μιαν τέτοια εξέλιξη, επιφυλασσόμενοι για τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσει η άλλη πλευρά», είπε.

Αναφέρεται, διευκρίνισε, σε πιθανές απαιτήσεις της Τουρκίας, γνωρίζοντας ότι οι καλές προθέσεις πρέπει να συνοδεύονται με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, το οποίο δυστυχώς καταπατείται εδώ και 39 χρόνια. «Η προσπάθεια απόδοσης οντότητας, κυριαρχίας και διεθνούς αναγνώρισης στο μόρφωμα του ψευδοκράτους, συνοδεύεται από τις προκλητικές ενέργειες, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, στην ΑΟΖ και το FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Παρά τις έντονες προκλήσεις, πρόσθεσε, δηλώνουμε απερίφραστα τη βούληση μας για συνέχιση της προσπάθειας, υποδεικνύοντας σε διεθνείς οργανισμούς, διαπραγματευτές και ξένους ισχυρούς παράγοντες, τρόπους επίλυσης οι οποίοι να βασίζονται στο δίκαιο, στο συμφέρον και στις προσδοκίες του λαού μας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση, συνέχισε, η οικονομική κρίση που πλήττει Ελλάδα και Κύπρο να κάμψει τις αντιστάσεις μας και να οδηγήσει σε εκπτώσεις που άπτονται της αμυντικής μας θωράκισης. «Αυτή η παραδοχή πρέπει να γίνει επιταγή. Η δύσκολη εξίσωση της ανισορροπίας δυνάμεων μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από εθνική ενότητα, συνεννόηση και συλλογικότητα. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και σύσσωμος ο Κυπριακός Ελληνισμός, μπορεί μέσα από σωστή οργάνωση, εναλλακτικά σχέδια δράσης και σκληρή δουλειά, να δείξει το δρόμο της εθνικής ομοψυχίας και ευψυχίας», είπε. Μόνο έτσι, σημείωσε, μπορούν να αποκρουσθούν οι παράνομες μεθοδεύσεις και ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και όσων επιβουλεύονται την κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς από την Ελλάδα, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι η απονομή από την Κυπριακή Δημοκρατία της διαμνημόνευσης υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά, μαζί με το σχετικό δίπλωμα και την τιμητική πλακέτα, θα τους συνοδεύουν για πάντα, μαζί με την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό μας.

Τους ευχαρίστησε, όπως και τις οικογένειές τους, για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν, καθημερινά και με αξιοπρέπεια, κάτω από πραγματικά αντίξοες οικονομικά συνθήκες, που ταλανίζουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Τους διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια που κατέβαλαν για τη διατήρηση και βελτίωση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς «μας καθιστά υπόχρεους απέναντι στη συνέπεια της πολύτιμης προσφοράς σας». Μας οπλίζει, κατέληξε, με δύναμη για συνέχιση της προσπάθειας, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να παραμείνουν αξιόπιστη και αποτελεσματική δύναμη που μπορεί να πετύχει στο ακέραιο τους εθνικούς, στρατηγικούς, αντικειμενικούς σκοπούς που τους έχουν ανατεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα