Συγνώμη από τον Αρίντς που διαχώρισε τους διαμαρτυρόμενους

17:48 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συγνώμη από τους διαμαρτυρόμενους με ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος των πρώτων επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί, ζήτησε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς, χαρακτηρίζοντας λάθος την υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον τους.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη το μεσημέρι στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο μέγαρο Τσάνκαγια, ο κ. Αρίντς πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν θεωρώ ότι οφείλουμε συγνώμη σε όσους προκαλούν καταστροφές στους δρόμους».

Αφού είπε ότι κοινή

επιθυμία της κοινωνίας είναι να επικρατήσει ηρεμία στους δρόμους και επεσήμανε πως εδώ και δύο ημέρες άρχισαν να χάνουν έδαφος οι εκδηλώσεις βίας και βανδαλισμών από πλευράς διαδηλωτών, ο κ. Αρίντς είπε ότι παρακολουθούν με σεβασμό και φρόνηση όσους δεν χρησιμοποιούν βία. Εκδήλωσε δε πρόθεση να συναντηθεί με τους διαδηλωτές για να ακούσει τις απόψεις τους. «Θέλω να διαβουλευθώ μαζί τους για το πώς μπορεί να κατευνασθεί η κοινωνία», είπε. Είναι ανοικτοί σε όσους δεν τους εκτιμούν και στις απόψεις τους, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση δεύτερου θανάτου, ενός 22χρονου στο Χατάι από σφαίρα, ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός είπε πως ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από την πρώτη νεκροψία, καθώς δεν βρέθηκε σημείο εισόδου και εξόδου από σφαίρα στο σώμα του. «Ίσως τραυματισμός από βαρύ αντικείμενο», είπε. Η έρευνα συνεχίζεται και τα ακριβή αίτια θανάτου θα εξακριβωθούν, πρόσθεσε, λέγοντας πως έλαβαν μέτρα για να μην συμβεί παρόμοιο κακό περιστατικό.

Σύμφωνα με τον κ. Αρίντς, 110 αυτοκίνητα της αστυνομίας καταστράφηκαν και 207 ιδιωτικά κάηκαν. Πέτρες πέταξαν κάποιοι και ενάντια σε ασθενοφόρα, σημείωσε, λέγοντας πως προκλήθηκαν ζημιές σε κρατικά κτίρια από ομάδα ανθρώπων και επεσήμανε το γεγονός ότι κάποιες ομάδες ξήλωναν πεζοδρόμια στην Άγκυρα και πετούσαν τις πέτρες και τα πλακάκια εναντίον κυβερνητικών κτιρίων. Η περιουσία του ΑΚΡ, συνέχισε, είναι περιουσία και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το κόστος από τις ζημιές στην Κωνσταντινούπολη από την Παρασκευή μέχρι σήμερα φθάνουν τα 70 εκ. ΤΛ (30,4 εκ. ευρώ περίπου), είπε.

Με τον κ. Αρίντς συναντήθηκε αργά το μεσημέρι ο Βουλευτής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σιρί Σουρέγια Οντέρ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Βουλευτής που είχε σπεύσει στο πάρκο Γκεζί την Παρασκευή μόλις άρχισαν τα επεισόδια με την αστυνομία. Κατέθεσε προτάσεις για την εκτόνωση της κατάστασης και αμέσως μετέβη στο Τσάνκαγια όπου έχει συνάντηση αυτή την ώρα με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Μέλη της συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων KESK, με 240.000 μέλη, κατέρχονται σε διήμερη απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη βία της αστυνομίας. Άλλη μια συντεχνία, η DISK, κάλεσε τα μέλη της σε απεργία.

Ο δεύτερος νεκρός είναι ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κομέρτ, που εξέπνευσε χθες στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν τραυματίστηκε από πυρά ατόμου, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στα νότια της Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χασάν Ακγκόλ, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του CHP.

Τη ζωή του έχασε επίσης ένας 20χρονος στην Κωνσταντινούπολη όταν χτυπήθηκε από ταξί, το οποίο κινήθηκε με ταχύτητα κατά ομάδας διαδηλωτών σε λεωφόρο της τουρκικής μεγαλούπολης, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ακαδημαϊκός Αχμέτ Ινζέλ κατήγγειλε στο CNN Türk ότι χθες το βράδυ ένα μικρό αγόρι έχασε το μάτι του από πλαστική σφαίρα που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί. Ο Ινζέλ δήλωσε ότι το αγόρι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της σφαίρας από το μάτι του και δεν θέλησε να δηλώσει το όνομά του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μιλλιέτ, το μάτι του από βόμβα γκαζιού που πέταξε αστυνομικός και τον πέτυχε στο πρόσωπο έχασε στην Αντάλεια ο 18χρονος Βεντάτ Ογούζ. Αυτό ανακοίνωσε ο θεράπων ιατρός του, λέγοντας πως ο κίνδυνος για τη ζωή του συνεχίζεται. Η οικογένεια του 18χρονου εξέφρασε την επιθυμία να κινηθεί νομικά εναντίον αυτών που ευθύνονται για το περιστατικό και ο πατέρας του ανακοίνωσε πως ήδη ανέθεσε την υπόθεση σε δικηγόρο για την κατάθεση μήνυσης.

Πολλοί διανοούμενοι, καλλιτέχνες και ηθοποιοί βρέθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί, ενώ το CNN Türk μεταδίδει πως ο γνωστός Τούρκος ηθοποιός Χαλίτ Εργκέντς, που παίζει τον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή σε μια τηλεοπτική σειρά η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση και σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δήλωση από το facebook, λέγοντας πως ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι ο διάλογος και η αμοιβαία κατανόηση. Σημείωσε πως μετά την υπέρμετρη χρήση βίας της αστυνομίας, άρχισε να μεγαλώνει και να αυξάνεται η στήριξη από ανθρώπους κάθε ιδεολογίας και κοινωνικού περιβάλλοντος, λέγοντας πως είναι μια εκδήλωση του λαού. Ζήτησε από τους αρμόδιους να σταματήσουν τη βία και να αρχίσουν να ακούν, να βλέπουν και να κατανοούν.

Εξάλλου, οι δικηγόροι στο Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές και βγήκαν από τις αίθουσες στους διαδρόμους του κτιρίου με τη φωτογραφία να κάνει το γύρο των τουρκικών ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα