Υπ. Εργασίας: Όχι σε θυματοποίηση των υπαλλήλων των ημικρατικών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης

13:30 15/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, με γνώμονα την αποφυγή της όποιας θυματοποίησής τους , στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθωσης των ημικρατικών οργανισμών, διαβεβαίωσε το Σάββατο η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σε χαιρετισμό στην 56η Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΕΠΑΗΚ).

«Είναι γνωστό ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε

στην οικονομία με κατάληξη το μνημόνιο, επιβάλλει αναδιάρθρωση των ημικρατικών οργανισμών, περιλαμβανομένης της ΑΗΚ. Σήμερα, υπάρχουν διάφοροι προβληματισμοί γύρω από την διαχείριση του ζητήματος χωρίς να έχει διαμορφωθεί οριστικό πλαίσιο», δήλωσε η Υπουργός.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω», συνέχισε, « ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας με γνώμονα την αποφυγή της όποιας θυματοποίησής τους».

Η κ. Αιμιλιανίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επιστημονικό προσωπικό της ΑΗΚ «μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο τεράστιο κεφάλαιο της ενέργειας που δημιουργεί ψηλές προσδοκίες ανάκαμψης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας, πράγμα που θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα, με κυριότερο την μάστιγα της ανεργίας».

Η Υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι κύριος γνώμονας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των εργαζομένων γενικότερα ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για ισότιμη κατανομή των βαρών, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, το σεβασμό και τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το καλό όλων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Αιμιλιανίδου εξήρε τη στάση της ΣΕΠΑΗΚ στις κατά καιρούς δύσκολες ώρες που πέρασε η Κύπρος, λέγοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ενδυνάμωσης της αυτοπεποίθησης μας για να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση».

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι η ΣΕΠΑΗΚ «θα συνεχίσει να ενισχύει το έργο της ΑΗΚ τόσο γενικότερα όσο και στις προκλήσεις για αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό, εξυγίανση και αειφόρο ανάπτυξη».

«Το δικαίωμα των εργαζομένων να λειτουργούν συλλογικά και ελεύθερα στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στην επίλυση προβλημάτων των οργανισμών τους, μέσα σε πλαίσιο συνεργασίας, συναίνεσης και συνεννόησης με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, αποτελεί βασική αξία επί της οποίας εδράζεται το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου», συνέχισε η κ. Αιμιλιανίδου, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο παρέχονται ευκαιρίες για οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης με στόχο την εξεύρεση συναινετικών λύσεων στα διάφορα προβλήματα που αναφύονται.

« Αυτή τη φιλοσοφία, που έχει ως επίκεντρο τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι είναι συμμέτοχοι σε όλα τα στάδια κοινωνικού διαλόγου, εμείς, ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα προστατέψουμε και θα υπηρετήσουμε», συνέχισε.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της ΑΗΚ στις δύσκολες συνθήκες μετά την εισβολή αλλά και μετά την κρίση στο Μαρί , λέγοντας ότι και σήμερα η περίοδος που διανύει η Κύπρος είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

«Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που δυστυχώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Οι σημερινές περιστάσεις επιβάλλουν την ίδια σοβαρότητα, ευσυνειδησία και διάθεση για συνδιαλλαγή», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα