Υπ. Εργασίας : Στόχος η επαναφορά στην ανάπτυξη

10:42 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε σήμερα ότι «βασικός στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η κυπριακή οικονομία λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και ειδικά λόγω των επιπτώσεων που δεχόμαστε από την κατάσταση στην Ελλάδα είναι η επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης η οποία με την σειρά της θα φέρει και την μείωση της ανεργίας».

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για μεγάλες επενδύσεις στον

τόπο μας επιβεβαιώνουν ότι η κυπριακή οικονομία δεν έχει χάσει την ελκυστικότητα και τον δυναμισμό της», είπε η Υπουργός Εργασίας σε χαιρετισμό της στο 26o Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΒΕΤΤΥΚ, τον οποίο διάβασε ο Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Ανδρέας Μυλωνάς.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι αυτές οι πρωτοβουλίες να συνοδεύονται και με νέες θέσεις εργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις δράσεις στήριξης της απασχόλησης με τα ειδικά σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παροχής κινήτρων για πρόσληψη ανέργων και τα σχέδια κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων».

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις η κ. Χαραλάμπους, είπε ότι «τα προβλήματα των επιχειρήσεων δεν μπορούν να λυθούν με κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών θεσμών και πρακτικών».

Πρόσθεσε ότι «με τη συμφωνία την οποία προτείναμε και αποδέχτηκαν τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, δώσαμε το πλαίσιο κάτω από το οποίο πρέπει να λειτουργούν οι δύο πλευρές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Η κ. Χαραλάμπους είπε πως «εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας τόσο ενέργειες μη καταβολής της ΑΤΑ όσο και μονομερείς ενέργειες απόκλισης από τα συμφωνηθέντα των συλλογικών συμβάσεων».

Εξήγησε ότι «η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του Κώδικα οι δύο πλευρές να συζητούν και να βρίσκουν κοινά συμφωνημένες λύσεις».

«Από το βήμα του Συνεδρίου σας απευθύνω έκκληση να γίνεται σεβαστό το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας από όλους», είπε η Υπουργός Εργασίας δηλώνοντας βέβαιη «ότι οι δύο πλευρές, μέσα από τον διάλογο με καλή θέληση, μπορούν να βρουν λύσεις προς όφελος όλων».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «το νέο περιβάλλον στον τομέα της εργασίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα της αγοράς εργασίας και της αλλαγής στην σύνθεση του εργατικού δυναμικού έχει επιδράσει και στην λειτουργία του συστήματος εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας».

Σημείωσε ότι «με στόχο την ενίσχυση του συστήματος και υλοποιώντας σχετικές δεσμεύσεις του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο Νομοσχέδια για ουσιαστική ενίσχυση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των εργαζομένων για συνδικαλιστική οργάνωση».

Τα Νομοσχέδια αφορούν «την αναγνώρισ

Keywords
Τυχαία Θέματα