Υπ. Εμπορίου: Λογικές οι προτάσεις μας στις συνομιλίες

12:56 20/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε την Κυριακή ότι «σε κάθε στάδιο των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εργαζόμενος εποικοδομητικά και με ρεαλισμό κατέθετε λογικές προτάσεις με καλή πίστη για να επιτύχουμε την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν».

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των ηρώων της Γαλάτας, στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας στη Γαλάτα, ο Υπουργός Εμπορίου, είπε ότι «για να μπορέσουμε, όμως, να φτάσουμε σε λύση

του Κυπριακού θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία καλή βούληση και δυστυχώς, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν εργάστηκε εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Για να μπορέσουμε, πρόσθεσε, να προχωρήσουμε θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει ρότα και να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης της να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

«Αυτός, άλλωστε, είναι και ο μόνος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σημείωσε.

Τόνισε περαιτέρω ότι «το χρέος μας απέναντι στους ήρωες της Γαλάτας, αλλά και προς όλους τους ήρωες μας που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της πατρίδας μας, επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου μας και την τελική δικαίωση».

Μια δικαίωση που, όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, «μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μια λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για «μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων».

Τόνισε ότι «σε αυτό τον αγώνα τάχθηκε και αυτό τον αγώνα υπηρέτησε με απόλυτη πίστη, αφοσίωση και πατριωτισμό ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας».

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως «έχουμε χρέος απέναντι στις θυσίες όλων των ηρώων μας, όπως επίσης έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές των Κυπρίων, να συνεχίσουμε τον αγώνα για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ελεύθερη και ευημερούσα πατρίδα».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το όραμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αφήσουμε να ξεφτίσει και όσα χρόνια και αν περάσουν δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφεθούμε να χάσουμε τις ελπίδες μας».

Ο κ. Συλικιώτης είπε πως «το μέλλον μας είναι συνυφασμένο με το όραμα των ηρώων αυτών και η θυσία των έξι παλικαριών της Γαλάτας θα φωτίζει για πάντα τον δρόμο μας ως την ώρα της δικαίωσης, της απαλλαγής από την κατοχή και της

Keywords
Τυχαία Θέματα