Υπ. Εμπορίου: Επιτυχημένη η επίσκεψη στο Ισραήλ

13:01 25/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως επιτυχημένη και πολύ ουσιαστική χαρακτήρισε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου την πρόσφατη επίσκεψή της στο Ισραήλ, όπου είχε σειρά επαφών με ομολόγους της Υπουργούς και αξιωματούχους της ισραηλινής Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις της αναφορικά με τα αποτελέσματα της εκεί επίσκεψης της, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι κατά τις επαφές της συζήτησε θέματα που αφορούν το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια, την έρευνα και την τεχνολογία καθώς και την επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Η

κ. Αντωνιάδου είχε μεταβεί στο Ισραήλ ως επικεφαλής πολυμελούς κυπριακής αντιπροσωπείας, η οποία συμμετείχε στο επιχειρηματικό φόρουμ που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο, το ΚΕΒΕ και το αντίστοιχο επιμελητήριο Ισραηλινών επιχειρηματιών.

Σε εισήγηση της στο φόρουμ, η Υπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την ανακάλυψη και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της εκεί επίσκεψης της, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Uzi Landau με τον οποίο συζήτησε τις ευρύτερες προοπτικές που δημιουργεί ο τομέας της ενέργειας για την ανάπτυξη στην περιοχή και με τον Υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας Shalom Shimon με τον οποίο συζήτησαν τρόπους διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Τουρισμού του Ισραήλ Stas Misezhnikov, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τους τρόπους αύξησης του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών και με τον Υπουργό Μεταφορών, Εθνικών Υποδομών και Οδικής Ασφάλειας Israel Katz, με τον οποίο συζήτησαν για το πώς ο τομέας των μεταφορών μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό και στις δύο χώρες.

Η κ. Αντωνιάδου είπε, επίσης, ότι είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Γραφείου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σε σχέση με τον ευρύτερο τομέα της ενέργειας και με θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εμπορίου.

«Βασικά ήθελαν να ενημερωθούν για το πώς προχωρεί η Κύπρος με το β’ γύρο αδειοδότησης, για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και για την ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Είναι ενδιαφέρον, συνέχισε η κ. Αντωνιάδου, το γεγονός ότι και το Ισραήλ ακολουθεί παρόμοια διαδικασία με εμάς.

«Η Κυβέρνηση του Ισραήλ έχει και η ίδια συστήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να συμβουλεύσει το κράτος του Ισραήλ για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα μακροπρόθεσμα και για το θέμα της πιθανής εξαγωγής φυσικού αερίου προς το εξωτερικό», είπε.
Ανέφερε ότι και το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια διαδικασία αξιολόγησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Ερωτηθείσα κατά πόσον συναντήθηκε με ισραηλινές εταιρείες οι οποίες είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, η Υπουργός απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «είν

Keywords
Τυχαία Θέματα