Πως είδε ο Τ/κ τύπος την πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων στο Greentree

12:51 25/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνέντευξη Τύπου στο σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη στις 6 το απόγευμα, τοπική ώρα, θα δώσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς ‘Ερογλου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διήμερων διαπραγματεύσεων στο Greentree και τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ και κυρίως στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ,

Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας και του ”εκπροσώπου” της λεγόμενης προεδρίας, Οσμάν Ερτούγ, σε Τούρκους και Τ/κ δημοσιογράφους, ότι το κλίμα στις συνομιλίες είναι κανονικό.

Κληθείς να σχολιάσει ότι η ατμόσφαιρα είναι πιο κρύα από την προηγούμενη συνάντηση, ο κ. Ερτούγ απάντησε: ”Εμείς βλέπουμε το κλίμα κανονικό, όπως πρέπει να είναι”.

Μέχρι την 1η Ιουλίου που η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να φθάσουν κάπου, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση των ΗΠΑ και αν αυτό είναι μια μορφή πίεσης προς τη λύση, ο κ. Ερτούγ είπε ότι πρόκειται για μια διαδικασία των ΗΕ στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ. Οι ΗΠΑ, συνέχισε, στηρίζει τη διαδικασία και παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από την ΕΕ. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην επίτευξη λύσης, ισχυρίστηκε, και αυτό – όπως είπε – το έχει ξεκαθαρίσει και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. ”Πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη αυτής της διαδικασίας μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την ε/κ πλευρά, την 1η Ιουλίου”.

Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, έχει θέσει ως προϋπόθεση τη μη πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης και το Εθνικό Συμβούλιο είναι ενάντια στην επιδιαιτησία, ενώ η ε/κ πλευρά έχει θέσει προϋποθέσεις και για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, πιστεύει ότι δεν είναι χρήσιμο να τίθενται όροι στη διαδικασία, επαναλαμβάνοντας τη θέση για μια πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων. ”Εμείς δεν βάλαμε όρους, το θέμα εξαρτάται πλέον από τον κ. Χριστόφια και θα το δούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις”.

Ερωτηθείς για την εκ περιτροπής προεδρία, είπε ότι αυτή είναι μια από τις παραμέτρους του ΟΗΕ και αυτό δεν είναι κάτι νέο. Το θέμα της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τ/κ, ανέφερε, συζητήθηκε άμεσα ή έμμεσα, υποστηρίζοντας ότι η άρση είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας προς τους Τ/κ.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ελπίδες από τη συνάντηση, ο κ. Ερτούγ απάντησε: ”αν δεν είχαμε ελπίδες δεν θα ερχόμασταν. Θα διατηρήσουμε την ελπίδα μας μέχρι τέλους και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια”.

Ο απεσταλμένος της Χαβαντίς στη Νέα Υόρκη Μετέ Τουμερκάν γράφει ότι στην ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μουν θα αναφερθεί στην αποτυχία της συνάντησης καθώς κύκλοι των ΗΕ δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πάντως ότι τη στιγμή αυτή δεν τίθεται θέμα κακού σεναρίου.
Δεν αποκλείεται ακόμη ο κ. Μπαν να εξαγγείλει και ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη. Υπάρχει και το ενδεχόμενο ο ΓΓ του ΟΗΕ να θέσει στους ηγέτες νέους στόχους και να τους στείλει στην Κύπρο προκειμένου να συνεχίσουν εδώ τις συνομιλίες για ένα ακόμη χρονικό διάστημα

Keywords
Τυχαία Θέματα