Υπ. Εμπορίου: Ασφαλιστικές δικλείδες για την έλευση φυσικού αερίου

15:42 2/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Το φυσικό αέριο, ιδίως το πρώτο, θα έρθει για τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, δηλώνει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης και προσθέτει ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την έλευση φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση,

ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ενημέρωσε τη ΔΕΦΑ για τα θέματα της έλευσης του φυσικού αερίου και το στόχο όλων που είναι ”να έχουμε σύντομα έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο”.

Είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ για την επαφή και το διάλογο που θα έχουν με την Noble το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε σύντομα να ξεκαθαρίσει το πεδίο για να μπορέσει να έρθει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12 στην Κύπρο.

”Αφού ξεκαθαρίσουμε το πεδίο θα μπορέσει μετά η ΔΕΦΑ μαζί με την ΑΗΚ να μπουν σε διαπραγματεύσεις για την διοχέτευση του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο, ιδίως το πρώτο, θα έρθει για τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ και τις μονάδες που έχουν”, πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η ΔΕΦΑ τον ενημέρωσε για τον σχεδιασμό που έχει για το δίκτυο.

”Ο αρχικός σχεδιασμός είναι για να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή του Βασιλικού προς την Μονή και στην Δεκέλεια, που είναι οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, και τους σχεδιασμούς που θα υπάρχει στο μέλλον για να έχουμε μονάδες παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, την ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις με τις Κοινότητες και όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να υλοποιηθεί σταδιακά αυτός ο σχεδιασμός των αγωγών επί του εδάφους”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι πάντα στη διάθεση της ΔΕΦΑ. ”Εγνοια και σκοπός όλων μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο και για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου, σε δηλώσεις του, είπε ότι κατά τη συνάντηση έχουν καταλήξει σε προκαταρτικές αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα τόσο της έλευσης του φυσικού αερίου όσο και της κατασκευής των αναγκαίων δικτύων.

”Προσδοκούμε και θα έχουμε ελπίζω μία συνεχόμενη συνεργασία και είμαστε στο σωστό δρόμο”, ανέφερε.

Ο Υπουργός Εμπορίου, ερωτηθείς για τα δίκτυα και τους σχεδιασμούς, είπε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός από την ΔΕΦΑ, αλλά όλα αυτά θα γίνουν στη βάση πρώτα – πρώτα των αναγκών, αλλά και της υποδομής που έχουμε.

”Δεν είναι τυχαία που αναφέρθηκα σε σύνδεση με την Μονή και την Δεκέλεια. Είναι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι σε ένα βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα γίνουν εκεί μονάδες οι οποίες θα δέχονται φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι το πρώτιστο που έχουμε ως στόχο. Δηλαδή την διοχέτευση μέσω αγωγού φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας. Οταν βλέπω μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο μέλλον, αντιλαμβάνεστε από τη στιγμή που έχουμε δικό μας φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπο

Keywords
Τυχαία Θέματα