Ξεκίνησαν οι εργασίες του Συμβουλίου Αλιείας της ΕΕ

12:23 25/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) θα βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού Συμβουλίου Αλιείας, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη.

Οι Υπουργοί Αλιείας της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Η συζήτηση θα βασιστεί σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχει

θέσει η Προεδρία, με στόχο την καθοδήγηση και την επιτάχυνση του έργου των προπαρασκευαστικών οργάνων σχετικά με την πρόταση.

Στόχος είναι η επίτευξη μερικής γενικής προσέγγισης στο Συμβούλιο «Γεωργίας και Αλιείας» του Οκτωβρίου του 2012.

Ο κύριος στόχος της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) είναι να εξασφαλίσει την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και να θέσει τέλος στην υπεραλίευση.

Παράλληλα, η αναθεωρημένη ΚΑλΠ θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και να εξασφαλίσει ότι οι αλιευτικές δραστηριότητες είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες και ότι ο αλιευτικός τομέας της ΕΕ είναι, επίσης, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμος.

To πακέτο αναθεώρησης της ΚΑλΠ, που περιλαμβάνει τις προτάσεις για το Βασικό Κανονισμό, τον Κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς και τον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014 – 2020, πρέπει να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία που θα βοηθήσουν τον ευρωπαϊκό τομέα αλιείας να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα τρέχοντα προβλήματα, αλλά και να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας, στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός στόχος της Προεδρίας είναι να προωθήσει την απλοποίηση των κανόνων και διαδικασιών και να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συνοχή και συμπληρωματικότητα της αλιευτικής πολιτικής με άλλες συναφείς πολιτικές της ΕΕ.

Η Κυπριακή Προεδρία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ουσιαστική πρόοδο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τις προτάσεις του πακέτου της ΚΑλΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα