Βρέθηκε η χρυσή τομή στο θέμα με την ψηφιακή τηλεόραση

13:58 1/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Προς επίλυση φαίνεται να οδηγείται το πρόβλημα που είχε προκύψει με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας των τελών που επιβάλλει η πλατφόρμα VELLISTER για πρόσβαση των καναλιών και ανέρχεται στις περίπου 250 χιλιάδες ευρώ από τις 102 χιλιάδες.

Η αύξησή του καθιστούσε ασύμφορη τη λειτουργία των καναλιών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ορισμένα κανάλια να οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) με τη συμμετοχή

όλων των εμπλεκομένων φορέων. Στη σύσκεψη κατατέθηκε πρόταση από την Αρχή η οποία φαίνεται να αφήνει ικανοποιημένους τους επηρεαζόμενους.

Η πρόταση προνοεί όπως ληφθεί απόφαση από την Κυβέρνηση στη βάση σχετικής αναπροσαρμοσμένης κοστολόγησης, ώστε το ποσό που θα καταβάλει η εταιρεία VELLISTER να αντιστοιχεί στις συχνότητες που χρησιμοποιεί και όχι στο σύνολο των συχνοτήτων που περιλαμβάνεται και στα πέντε πακέτα συχνοτήτων που προσφέρει.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει καταβάλει στο κράτος ποσό πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για την άδεια που εξασφάλισε ενώ το συνολικό κόστος είναι γύρω στα έντεκα και πλέον εκ.

Ο Πρόεδρος της ΑΡΚ Ανδρέας Πετρίδης, σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάληξη της σημερινής σύσκεψης και για τη θετική παρουσία όλων των εμπλεκομένων.

«Εχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση η οποία ευελπιστούμε ότι θα δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πρόταση θα πάρει μια τελική μορφή και θα σταλεί στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων για να τύχει νομικής γνωμάτευσης και προώθησης στο Υπουργικό συμβούλιο».

Με βάση το σκεπτικό της εισήγησης, μια άμεση ρύθμιση θα δώσει ανάσα στην εταιρεία σε σχέση με το συνολικό λειτουργικό της κόστος και τις ζημιές που ήδη παρουσιάζει της τάξης του 1,5 εκ., και παράλληλα θα βοηθήσει στη διατήρηση του κόστους συμμετοχής των υφιστάμενων τηλεοπτικών οργανισμών στην πλατφόρμα στις 102 χιλιάδες ευρώ.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι αν κάποια από τα κανάλια αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την πλατφόρμα και αποφασίσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία μέσα από άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες, θα πληγεί η πολυφωνία και το δημόσιο συμφέρον γιατί τα προγράμματα δεν θα είναι προσβάσιμα.

Οι διαπιστώσεις αυτές, όπως αναφέρεται, είναι σε σύγκρουση με το θεσμό της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και της συστάσεις της Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της VELLISTER Πανίκος Χατζηπαντελής εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί και ότι η πρόταση της ΑΡΚ βρίσκει σύμφωνη την εταιρεία.

«Πιστεύω ότι με την καλή διάθεση όλων των αρμοδίων θα μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει –και από το σημερινό κλίμα -καλή διάθεση από όλους έτσι ώστε να βρεθεί μια ουσιαστική λύση που να επιτρέπει τη συνέχιση της ελεύθερης πρόσβασης», ανέφερε.

Ανέφερε ότι στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι απόψεις της πλατφόρμας ότι δηλαδή το αναμενόμενο κόστος το οποίο θα προκύψει γ

Keywords
Τυχαία Θέματα