Βρετανικά δημοσιεύματα για Κυπριακό και Φ.Α.

17:32 3/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ευελιξία που προσφέρει ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου η επιλογή κατασκευής μονάδας υγροποιημένου αερίου, επισημαίνει με δηλώσεις του στην τηλεόραση του BBC ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου από την Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει πως η στρατηγική που έχει επιλέξει η κυπριακή Κυβέρνηση για την αξιοποίηση του αερίου είναι ο τερματικός σταθμός LNG.

«Μπορεί να είναι ακριβή επένδυση, αλλά προσφέρει σημαντική ευελιξία ως προς την παροχή αερίου στις καλύτερες αγορές παγκοσμίως», προσθέτει ο Υπουργός.

Στην ιστοσελίδα του BBC αναφέρεται, εξάλλου, πως ο κ. Λακκοτρύπης σχολίασε ότι ο εντοπισμός των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου ίσως δώσει στην Τουρκία «ένα ισχυρό κίνητρο» για να συμφωνήσει σε λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Λακκοτρύπης υπενθυμίζει, επίσης, πως αναμένεται και η έναρξη των ερευνητικών εργασιών και από τις άλλες δύο μεγάλες εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί, τις ENI και Total.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του Νάιαλ Τριμπλ, διευθυντή του διεθνούς συμβουλευτικού οίκου Energy Contracts Company, ο οποίος επισημαίνει δύο δυσκολίες που συνοδεύουν την επιλογή κατασκευής μονάδας LNG. Όπως εξηγεί, η πρώτη δυσκολία είναι η κατασκευή αγωγού από τα κοιτάσματα έως την Κύπρο, λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας και της μορφολογίας του βυθού. Η δεύτερη δυσκολία είναι το γεγονός πως το κοίτασμα στο τεμάχιο Αφροδίτη, στα 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, όπως αναφέρει, είναι «οριακά» μεγάλο για να αξιοποιηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. «Επομένως, ίσως πρέπει να βρουν κάτι άλλο στην ίδια περιοχή για παράλληλη ανάπτυξη», προσθέτει ο κ. Τριμπλ.

Δηλώσεις του κ. Λακκοτρύπη, υπό την ιδιότητα του Υπουργού Τουρισμού, μεταφέρουν και οι Financial Times σε δική τους ανταπόκριση από τη Λευκωσία. Η δήλωση αναφέρεται στον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την Ουκρανία. «Φέτος αναμέναμε σημαντική αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία», λέει ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος προσθέτει πως παράλληλα ο προσδοκώμενος διπλασιασμός των επισκεπτών από την Ουκρανία στις 60.000 είναι «εκτός τραπεζιού» πλέον.

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στις επικρίσεις που δέχθηκε στην Κύπρο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο συντάκτης αναφέρει ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπερασπίστηκε τις αποφάσεις αναφορικά με την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα και πως πολλοί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θεωρούν τη διάσωση της Κύπρου ήδη επιτυχημένη, λόγω της χαμηλότερης από το αναμενόμενο ύφεσης.

Ωστόσο, ο συντάκτης της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας σχολιάζει πως «οι επικρίσεις αντανακλούν μία ευρύτερη αίσθηση στη Λευκωσία, πολύ πιο απαισιόδοξη αναφορικά με τις προοπτικές του νησιού». Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για κλειστά καταστήματα, για μετανάστευση Κυπρίων με ικανότητες, για αποφοίτους βρετανικών πανεπιστημίων που υποχρεώνονται να αποδεχθούν χειρωνακτικές εργασίες, για ταχεία χρήση των αποταμιεύσεων και για τις ανησυχίες που προκαλεί η αντιπαράθεση ΕΕ-Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη Ρωσία παρατίθενται δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. «Η στάση μας δεν καθορίζεται από μια στενή προσέγγιση εξυπηρέτησης ιδίων συμφερόντων και ιδίως όχι οικονομικών. Αυτό που διακυβεύεται είναι ζήτημα αρχής», είναι η δήλωση του κ. Γεωργιάδη αναφορικά με τις εξελίξεις στη σχέση ΕΕ-Ρωσίας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας, σημειώνει το δημοσίευμα. Αναφέρεται ενδεικτικά πως ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως όμιλοι πετρελαϊκών υπηρεσιών όπως η Halliburton και η Schlumberger έχουν ήδη επενδύσει στην Κύπρο εν αναμονή της κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην «πρόσφατη πρόοδο στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού».

Keywords
Τυχαία Θέματα