Βουλή: Ψήφισει ή όχι της παράτασης καταλόγου διοριστέων στην Αστυνομία

14:17 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει ή απορρίψει πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που στοχεύει σε παράταση του καταλόγου διοριστέων για τις προσλήψεις στην Αστυνομία κατά δύο χρόνια και παράταση ενός χρόνου του καταλόγου για διορισμό των ειδικών αστυφυλάκων που πέτυχαν στις τελευταίες εξετάσεις και λήγει στις 19 Απρίλη.

Για την πρόταση νόμου διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις το ΑΚΕΛ,

που συμφωνεί με τη νομική υπηρεσία ότι είναι αντισυνταγματική.

Ενός κακού μύρια έπονται, είναι το σχόλιο του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστου Δαμιανού.

Λόγω της άρνησης των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό που ζήτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την άμεση πρόσληψη ειδικών αστυφυλάκων για στελέχωση του χώρου φιλοξενίας στη Μενόγεια, προκλήθηκε μια σειρά με αλυσιδωτές επιπτώσεις, είπε.

Τις επόμενες μέρες λήγει κατάλογος με επιτυχόντες σε εξετάσεις, που αν εγκρίνονταν οι θέσεις θα προσλαμβάνονταν κάποιοι άνθρωποι για φύλαξη της Μενόγειας, ωστόσο σήμερα μένουν ξεκρέμαστοι, συνέχισε ο κ. Δαμιανού.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ίδιων κομμάτων αποφάσισαν να καταθέσουν τροποποίηση για παράταση του καταλόγου, συνέχισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και αναφέροντας ότι η νομική υπηρεσία κατά τη συζήτηση του θέματος «μας είπε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν αντισυνταγματικότητες, επειδή γίνεται απόπειρα από τη Βουλή που είναι νομοθετική εξουσία να καταργήσει ή αλλοιώσει εκτελεστή διοικητική πράξη που λήφθηκε από την Κυβέρνηση, διατύπωσε τη θέση ότι υφίσταται ζήτημα ξεκάθαρης αντισυνταγματικότητας και δημιουργείται δυσμενής διάκριση μεταξύ επιτυχόντων σε διαφορετικούς καταλόγους».

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι το επιχείρημα ότι υπήρξε ανάλογη ρύθμιση με την παγοποίηση και την παράταση του καταλόγου που ίσχυε το 2010 δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επειδή ο κατάλογος αυτός ήταν γενικός που δημιουργούσε σε δυόμισι χιλιάδες ανθρώπους προσδοκία ότι αν άνοιγαν στο δημόσιο θέσεις πιθανώς να προσλαμβάνονταν. Δεν υπήρχε ενεστώς έννομο συμφέρον και άρα δεν προέκυπτε θέμα αντισυνταγματικότητας, πρόσθεσε.

Η προκειμένη περίπτωση είναι ένας κλειστός κατάλογος 70 – 80 ανθρώπων, που έχουν ενεστώς συμφέρον και άρα τυχόν αλλοίωση του καταλόγου αυτού είναι αντισυνταγματική, εξήγησε και λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων, απηύθυνε μια ύστατη έκκληση, στην Επιτροπή Οικονομικών και τον Πρόεδρο της, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ να αναλογιστούν τις αλυσιδωτές συνέπειες που προκαλεί η άρνησή τους να εγκρίνουν τις θέσεις που ζήτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να τις εγκρίνουν άμεσα, αφενός επειδή πρέπει να λειτουργήσει ο χώρος φιλοξενίας μεταναστών στη Μενόγεια -καθώς μη λειτουργία του θα προκαλέσει προβλήματα στην απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ, και αφετέρου επειδή θα αφήσει ξεκρέμαστες μερικές δεκάδες οικογένειες που ανέμεναν τη λειτουργία του κέντρου για να αποκτήσουν θέση εργασίας.

Ο κ. Δαμιανού είπ

Keywords
Τυχαία Θέματα